Durim Abazi / İstanbul / Özel Haber

Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva, iki ülkenin anlaşmazlığı çözmemesi halinde Bulgaristan’ın önümüzdeki ay Kuzey Makedonya ile katılım müzakerelerinin resmi olarak başlamasını veto edebileceğini söyledi. Bu, Yunanistan ile on yıllardır süren anlaşmazlığı kapatmak ve Avrupa Birliği ve NATO’ya giden yolu açmak için ülkenin adına “Kuzey” kelimesini eklemeyi kabul eden Üsküp için yeni bir engel teşkil ediyor. Bulgaristan, Kuzey Makedonya’nın 2017’de iki ülke arasında imzalanan dostluk anlaşmasını uygulamak istemediğine inandığı için sabrını kaybediyor. Sofya, Üsküp’ün kimliğinin ve dilinin Bulgar kökenli olduğunu tanımaması ve dolayısıyla Bulgaristan’da “Makedon” bir azınlık olduğunu iddia etmeyi bırakması halinde müzakerelerin başlamasını veto edeceğini duyurdu.

“TARİHİ GERÇEĞİ KABUL ETSİNLER”

Ekaterina Zaharieva, “Endişemiz, Bulgaristan’da bir Makedon azınlık olduğu yönündeki sürekli iddialardan kaynaklanıyor. Bulgar köklerini bilmek bunu tamamlayacaktır.” dedi. Zaharieva, Üsküp’ün kabul etmesi halinde, Sofya’nın Makedoncayı Bulgaristan’ın resmi dillerinden biri ve Makedon kimliği olarak tanıyacağını dile getirerek, “Onların kendi kaderini tayin haklarına itiraz etmiyoruz, onların da istediği gibi diline de hitap etmiyoruz. Mevcut gerçekleri yeniden teyit etmeye hazırız, ancak tarihi gerçeği kabul etmeleri gerekiyor” dedi.

KİMLİK VE DİL, TARTIŞMA KONUSU DEĞİL”

Bulgarlar, Makedon milletinin ve dilinin 1940’ların sonlarında eski Yugoslavya’da ortaya çıktığını ve 1920’lerde çoğu yerli halkın kendilerini Bulgar olarak tanımladığını iddia ediyor. İki taraf, anlaşmazlığı önümüzdeki ayın başlarında Avrupa Birliği ile ilgili bir toplantı öncesinde çözmek için son bir araya gelmesine karşın sonuç alamadı. Perşembe günü, Başbakan Zaev her iki tarafın da bir çözüm bulmasını umduğunu ifade etmekle birlikte, ülkesinin kimliği ve dilinin tartışma konusu olamayacağını da vurguladı. Kuzey Makedonya ile komşusu Bulgaristan arasında ortaya çıkan bu anlaşmazlık, Makedonlar için yine bir köken sorunuyla mı karşı karşıya kaldıklarını sorusunu akıllara getirdi.

Editör: TE Bilisim