Günlük okuma, yazma ve konuşmalarımızda sıkça rastladığımız kelimelerden biri olarak ‘tevafuk/tevâfuk’ ne demek, kısaca anlamı ve Osmanlıca yazılışı merak ediliyor. Tevafuk Arapça/Osmanlıca nasıl yazılır ve TDK’ya göre tevafuk anlamı nedir sorusunun yanıtını internette arayan vatandaşlar için konu hakkındaki bilgileri kısaca bir araya getirdik. Peki, Tevafuk ne demek? Kısaca TDK’da tevafuk kelimesinin anlamı ve tevafuk Osmanlıca yazılışı hakkında bilinmesi gerekenler yazımızda.

Tevafuk ne demek? Kısaca TDK’da tevafuk kelimesinin anlamı ve tevafuk Osmanlıca yazılışı

Tevafuk ne demek sorusunu yanıtlamadan önce kelimenin kökenini ve veznini inceleyecek olursak; Tevafuk/Tevâfuk kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup, hümâsî bâblardan olan ‘Tefâ’ul’ vezninde mezidünfih masdardır.

Tevâfuk kelimesi Arapça “vefk/وفق” kökeninden gelmektedir. Uygunluk demektir.

Tefâ’ül veznindeki mezidünfih masdar olan ve Arapça/Osmanlıca [ tevâfuk ] şeklinde yazılan “tevafuk/tevâfuk” kelimesi, bu babın özelliği olarak “iki veya bir çok şey arasında” gerçekleşen uygunluk anlamına gelmektedir.

TDK sözlükte tevâfuk kelimesi: Birbirine uyma, uygun gelme anlamını ifade eder.

Kestelli Türkçe Kamus’ta tevâfuk kelimesi

Görselin transkripti: “Tevâfuk” uygun gelmek. Birbirine uymak. Muvâfık düşmek.

Tevâfuk kelimesinin anlamı “tesâdüf” kelimesinin anlamına yakın olsa da, tesadüfler her türlü rastlantıları kapsarken “tevâfuk” ise yalnızca “güzelliklerdeki rastlantılara” işaret etmektedir.

Editör: Vildan S.

e-mail: [email protected]

Mezidünfih masdarlar ve Arapça kelimelerdeki zaid harfler

Editör: TE Bilisim