Kıdem tazminatı hesaplaması yapılırken asgari ücretin brüt tutarları hesaba katılmaktadır. Söz konusu kıdem tazminatı için kişi tazminat ücretini asgari ücretin brüt tutarının çalıştığı yıl ile çarpımı sonucu elde edebiliyor. Brüt ücret ikramiye, prim, yol ve yemek gibi ödemeleri de içermektedir. Kişi tazminat hesaplamasını yaparken tüm ödemeleri brüt ücrette toplanarak hesaplanmaktadır. Kişi 4 yıl boyunca çalıştığı yerden son aldığı asgari ücretin brüt tutarı kadar yani 4 x 2.900 = 11.600 TL tutarında bir ödeme alması mümkün olabilir. Bu örnek kıdem tazminatı için verilen bir örnek olup gerçek rakamlar kişinin işten ayrılırken son aldığı maaşın brüt tutarı ve çalıştığı yıl sayısının çarpımı ile değişebilmektedir.

Kıdem Tazminatı Alma Şartları Nelerdir?

Kıdem tazminat şartları için en önemli kriter kişinin işten çıkarılmış olmasıdır. Çalışan kişi kendi isteği ile işten ayrılırsa bu durumda kıdem tazminatı şansı kalmıyor. Ayrıca işçi işe girişte işvereni ile imzaladığı iş sözleşmesine aykırı bir durumdan dolayı işinden ayrılmış ise bu durumda da işçi kıdem tazminatı alamıyor. Kıdem tazminatı için kişinin işvereni tarafından işten çıkarılması şartı gereklidir. Ayrıca kişi çalıştığı işyerinde en az 1 yıl boyunca çalışması gerekmektedir. Bu son 1 yıllık süreçte çalışanın sigorta priminde bir kesinti veya aksaklık olmaması gereklidir.

Kıdem tazminatı almak için kişinin en az son 1 yılı baz alınarak sigortalılık durumuna bakılmaktadır. Kadın çalışanlar evlenmek için kıdem tazminatı alabilmektedir. Evlilik durumu çalışma hayatı devam ederken olmalıdır. Evlendikten sonra işten ayrılarak kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadırlar. Yine erkek çalışanlar için askerlik durumları sebebi ile işten ayrılmış olmak kıdem tazminatı almak için geçerli bir sebep olmaktadır. Askerlik durumu için kıdem tazminatı alınmaktadır.

Kıdem Tazminatı Almaya Hak Kazanılan Durumlar Nelerdir?

Kıdem tazminatı alacaklar;

İşvereni tarafından işten çıkarılan kişiler, En az 1 yıl sigortalı çalışanlar, Kadınlar için evlilik durumlarının gerçekleşmesi, Erkekler için askerlik durumu, Emekliliği gelen kişiler işten çıkarılması halinde, Vefat eden kişinin yakınları, 15 yıl çalışıp 3600 gün prim ödemesi yapılan kişiler kıdem tazminatı alabilmektedir.

Kıdem Tazminatı Alacak Kişilerin Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

Kıdem tazminatı alacakların dikkat edeceği detaylar;

İşyeri el değiştirdiği, devri durumlarında kıdem tazminatı alınmaz, İşçi kendi işten ayrılırsa tazminat alamaz, Malulen emekli olanlar kıdem tazminatı da alabilir, Kıdem tazminatı ödenmemesi durumunda işverene faiz uygulanır, Kıdem tazminatı işverenin ödemesi gereken bir ödemedir, Kıdem tazminat ücreti alınan maaşa göre değil asgari ücretin brüt oranına göre değişmektedir.

Kıdem Tazminatı Hesaplanırken Nelere Dikkat Edilir?

Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınan durumlar ile kişinin işten ayrılırken yürürlükte olan brüt ücretin durumu kıdem tazminat ödemesini belirler. Kişi kendi yaptığı bir hata sebebiyle işten ayrıldığında hiçbir şekilde kıdem tazminatı için hak talep edemez. Kıdem tazminatı hesaplayacak olan kişi öncelikle kıdem tazminat şartlarını iyi bilmesi gerekmektedir. Kıdem tazminat hesaplamasında dikkate alınacak parametreler;

İşçinin işe başlama tarihi, İşçinin işten ayrılma tarihi, İşçinin işten ayrılırken maaş bordrosunda görünen brüt maaş, Aylık brüt ek ücret (yol, yemek, prim vb.), Yıllık brüt ikramiye (yoksa hesaba katılmaz), İşyerinin gelir vergisi matrahı bilgileri ile hesaplama yapılmaktadır.

Kıdem tazminatı alma şartları 1475 sayılı kanunda belirlenmiştir. Kanuna göre belirlenen şartlar dışındaki kişilere tazminat hakkı verilmemektedir. Kişinin kıdem tazminatı hesaplandıktan sonra %0,75 oranında damga vergisi kesintisi yapılarak ödenecek net rakam belirlenir.

Editör: TE Bilisim