Egzama tedavi yöntemleri arasında bitkisel tedavi yöntemleri yer almaktadır. Bitkisel kürlerin kullanımı ile egzama tedavisi yapılması mümkündür. Deride oluşan egzamaların tedavisi için alternatif tıpta birçok kaynak bulunmaktadır.

Egzama Nedir Neden Oluşur?

Egzama cilt üzerinde kuru, kaşıntılı ve kızarık iz bırakan bir deri hastalığıdır. Deri üzerinde pullanmalara yol açan egzama alerjik nedenlerden kaynaklanabileceği gibi kronik şekilde seyretmesi de mümkündür. Tekrarlayabilen bir cilt sorunu olan egzama farkı yaş gruplarında oluşabilmektedir. Bebeklerde ve çocuklarda da meydana gelebilen egzama, genel olarak ergenlik döneminde geçmektedir. Temel oluşum nedeni stres olan egzama, yoğun stres altındaki dönemlerde oluşmaktadır. Çeşitli önlemler ile egzamanın kontrol altına alınması ve azaltılması mümkündür. Ciltte kızarıklık oluşturmasının yanı sıra kaşıntıları ile rahatsızlık veren egzama, kaşınması ile daha fazla tahriş olan ve kanayabilen bir rahatsızlıktır.

Egzama Oluşan Ciltte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Egzamada dikkat edilmesi gerekenler cildin korunması ve tedavi sürecinin verimi için büyük önem taşımaktadır. El, kol, yüz ve gövdenin farklı bölgelerinde meydana gelebilen egzama, cilt üzerinde çukurlara ve deri döküntülerine neden olmaktadır. Cildi tahriş edecek kozmetik ürünlerinin bu dönemde kullanılmaması gerekmektedir. Sıcak ve soğuk su ile uzun süreli temastan kaçınılması, kauçuk yapılı terleten eldivenlerin kullanılmaması, alkol oranı yüksek sabunların tercih edilmemesi gerekmektedir. Gün içinde cildin uzun süre güneş ışığına maruz kalması önlenmeli, kuruma ve dökülmelerin oluşmaması için bol bol nemlendirici kullanılması gerekmektedir. Kaşınan ve kızaran egzamalara dokunulmaması gerekmektedir. Kaşınması halinde daha fazla tahriş olan egzama, nazik davranılması ve dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Bireyler egzama tedavisi için cildiyeden alacakları kremleri kullanabilirler. Bunun yanı sıra doğal yöntemler ile tedavi uygulanabilmektedir. Birçok bitki egzama tedavisinde işe yaramaktadır. Aloe Vera, salatalık, papatya, zerdeçal, meyan kökü, sarı kantaron gibi farklı birçok bitki tedavide kullanılabilmektedir.

Egzama Doğal Tedavi Yöntemleri

E vitamini ile cilde faydası olan aloe vera, egzama tedavisinde ciddi işe yaramaktadır.

Egzama tedavisinde doğal yöntemler sıkça tercih edilmektedir. Doğal yollar ile cildin temizlenmesi ve yenilenmesi sağlanabilmektedir.

Aloe Vera

Enfeksiyon oluşmasını önleyen ve içerisinde bulunan E vitamini ile cildin beslenmesini sağlayan aloe vera, egzama tedavisinde kullanılmaktadır. Ciltte meydana gelen tahrişin tedavi edilmesi ve hücrelerin yenilenmesini sağlamaktadır. Kullanım için aloe vera bitkisinin özü egzama bölgelerine sürülebilir. Aloe vera içerikli duş jellerinin ve kremlerin kullanılması uygundur.

Salatalık

İltihap önleyici özelliği bulunan salatalık egzama tedavisi için çok etkilidir. Salatalık dilimlerinin egzamalı yüzeylerde bekletilmesi ile rahatlama sağlanmaktadır.

Papatya

Cildin nemlendirilmesini sağlayan papatya, egzama alanlarının tedavisinde ve kaşıntı hissinin giderilmesinde kullanılmaktadır. Papatya yağı ve papatya içerikli kremleri egzamalı cilt yüzeyine rahatlıkla kullanımı mümkündür.

Zerdeçal

Kürkimin, bakteri ve iltihap gibi mikroorganizma kaynaklı rahatsızlıkların giderilmesini ve önlenmesini sağlar.

Egzama tedavisinde meyan kökü kullanmak da oldukça etkilidir.

Meyan Kökü

Egzama yüzeylerindeki kızarıklıkların giderilmesi, kaşıntı ve su toplamaların hafifletilmesini sağlar. Meyan kökü jelinin düzenli kullanımı egzama üzerinde olumlu etki oluşturmaktadır.

Sarı Kantaron

İltihap önleyici özelliği bulunan satı kantaron, çay olarak düzenli tüketildiğinde etki etmektedir.

Epson Tuzu

Magnezyum sülfat bakımından zengin olan tuz iltihap ve bakterilerin öldürülmesini sağlamaktadır.

Lavanta

Birçok alanda kullanılan lavanta, egzama tedavisinde de tercih edilmektedir. İnceltilerek cilt yüzeyine sürülerek kullanılan lavanta yağı, cildin rahatlamasını sağlamaktadır. Lavanta içerikli sabun, duş jeli ve krem kullanılabilir.

Güçlü ısı kaynaklarından kaçının

Bir şöminenin yanında veya bir fırının yakınında oturmak iyi hissedebilir, ancak egzama semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Sıcak, kuru hava cildi kurutur ve egzama kaşıntısını şiddetlendirir.

Kuru kış aylarında bir nemlendirici kullanın ve ısıtıcılara ve şöminelere çok yakın olmaktan kaçının.

Soğuk havada sarın

Soğuk, sert kış rüzgarları cildi kurutabilir ve egzama parlamalarına neden olabilir.

Sıcaklık düşük olduğunda cildi kapalı tutun. Ayrıca, yüzünde egzama meydana gelirse, yüzü bir eşarp ile kaplamayı düşünün.

Yumuşak ve hassas sabunlar ile deterjanlar

Hassas, köpüksüz, kokusuz bir temizleyici kullanmayı deneyin. Cildi daha da tahriş edebileceğinden, ovmak veya peeling yapmak için pürüzlü partiküllü ürünlerden kaçının.

Egzama olan birçok insan daha yumuşak, kokusuz veya renksiz bir çamaşır deterjanı kullanmanın semptomları iyileştirmeye yardımcı olabileceğini bilmeliler.

Giysi üzerinde kalan ve genellikle cilt tahrişine neden olabilecek kimyasallar içeren yumuşatıcıları kullanmayın.

Banyo

Banyo egzama tedavisinin önemli bir parçasıdır. Bir kişinin egzama gibi bir cilt rahatsızlığı varsa, dış tabakası olması gerektiği gibi çalışmadığı için cildinin ekstra neme ihtiyacı vardır.

Bazıları için yıkama genellikle cildi kurutabilir ve egzamayı daha da kötüleştirebilir. Bu şu durumlarda oluşabilir:

çok sıcak veya soğuk su kullanmak yanlış sabun kullanmak daha sonra nemlendirici krem kullanmamak

Çok sık banyo yapmaktan kaçının. Çoğu bebek ve çocuğun haftada bir veya iki kez banyo yapması gerekir.

Yetişkinlere tavsiyeler:

günde en az bir kez banyo yapın veya duş alın ılık su kullanın banyoyu 10-15 dakika ile sınırlayın

cildi ovmaktan kaçının sabun yerine hassas temizleyiciler kullanın kabartma tozu, sirke veya yulaf ezmesi gibi farklı tıbbi ürünleri deneyin

Uzun, sıcak bir duş cildin doğal yağlarını ve nemini giderebilir. Daha kısa duşlar alın ve suyu sıcak değil sıcak bir sıcaklıkta tutun.

Banyodan sonra, çıktıktan sonra 3 dakika içinde nemlendirin. Cildi nazikçe bir havluyla kurulayın ve cilt tamamen kurumadan önce yağ bazlı bir nemlendirici uygulayın. Bu, buharlaşmadan önce duştan veya banyodan suyun sızdırmazlığına yardımcı olabilir.

Ellerinizi yıkadıktan ve kurutduktan sonra, üzerlerinde egzama parlamalarını önlemek için nemlendirici uygulayın.

Egzama Azaltıcı Uygulamalar

Egzama azaltmak için cilt bakımına dikkat edilmesi ve egzama arttırıcı su ve deterjan kullanımından kaçınılması gerekmektedir. Cildin nemlendirilmesi ve zararlı kimyasallardan uzak tutulması ile egzama tedavisi gerçekleştirilebilmektedir.

Editör: TE Bilisim