Sosyal Medya Uzmanı Deniz Unay – Analiz

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkmasının ardından kısa sürede küresel bir salgın halini alan yeni tip Koronavirüs (Covid – 19) salgını hayatımızı birçok yönden etkiledi.  Dünya genelinde yüzbinlerce insanın ölümüne yol açan ve milyonlarca kişiyi etkileyen Koronavirüs salgını en çok eğitim ve çalışma hayatında izler bıraktı. Özellikle uzaktan eğitim ve çalışma modellerinin bu dönemde birçok resmi ve özel kurum tarafından uygulanması zorunlu da olsa evden çalışmanın mümkün olduğunu göstermiştir. Özellikle uzaktan çalışma modellerinin doğru strateji ve uygulamalar ile yürütülmesi halinde verimlilik üzerinden de ciddi etkiler yarattığı pandemi sürecinde gözlemlenen en önemli sonuçlardan biri olmuştur.

KÖKLÜ DEĞİŞİMLER

Türkiye başta olmak üzere dünya genelinde her alanda radikal değişimlerin yaşanmasına neden olan küresel koronavirüs salgını, esnek çalışma modellerinin kurumsal hayatta hızlı bir

şekilde uygulanmaya başlamasını sağlamıştır. “Teleworking – telecommuting” uzaktan çalışma modellerinin son yıllarda çeşitli tartışmalara konu olması bu alanda Kovid-19 salgının olumlu etkileri arasında gösterilmesi mümkündür.

Kurumsal ve yerel pek çok işletme karantina sürecinde çalışanlarının evden çalışmaya devam etmelerine izin vermelerinin bir sonucu olarak dünya genelinde pek çok sektörde köklü değişimlerin de kapısı aralanmış oldu. Ancak bu sürecin başarılı bir şekilde geçirilmesi ve verimliliğin azalmaması için iş disiplini, iletişim ve zaman yönetimi gibi kavramların dikkate alınması gerektiği belirtilmiştir.

UZAKTAN ÇALIŞMA MODELİ YAYGINLAŞTI

Esnek ve uzaktan çalışma modeli uzun süredir birçok sektörde çalışma hayatının bir parçası olarak görülüyordu. Henüz yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan freelance ve homeoffice(Ofis-ev) gibi

başlıca uzaktan çalışma modelleri, koronavirüs salgının gelmesiyle dünya genelinde uygulanan en yaygın yöntemlere dönüştü. Avantajları olduğu kadar dezavantajları da olan uzaktan çalışma sistemlerine evlerde işe engel olacak farklı birçok uyaranın olması nedeniyle verimliliğin düşeceği yorumları beraberinde bu alanda yeni düzenlemelerin ve disiplinlerin geliştirilmesine neden olmuştur. Avrupa ve Amerika’da çok daha yaygın bir çalışma kültürü olan uzaktan çalışma, Türkiye’de henüz oldukça yeni bir kavram. Teknoloji ağırlıklı faaliyetler gösteren ve çok uluslu firmalar tarafından hali hazırda bu tip çalışma modellerinin kullanılıyor olması alternatif pek çok sektörün de salgın nedeniyle yeni tip çalışma modelleriyle tanışmasını sağlamıştır.

• Finans ve bankacılık,

• Eğitim

• Yazılım, tasarım, web hizmetleri,

• İçerik üreticileri vb.

Dünya genelinde çeşitli birçok sektörde uzaktan çalışma yaygın bir hale gelmiştir. Salgının önümüzdeki süreçte de devam etmesi halinde yeni sektörlerin de uzaktan çalışma yöntemlerine başvurmaları kaçınılmaz olarak görülüyor.

EVDEN ÇALIŞMA VERİMLİLİĞİ ARTABİLİR

Ofis dışında çalışmanın verimliliği düşüreceği görüşü küresel koronavirüs salgını süreciyle birçok açıdan ön yargıların yıkılmasını sağlamıştır. İşverenler, çalışanlar ve müşteriler arasında doğru iletişim kanallarının kurulması ve uzaktan çalışmanın verimli hale getirilmesi için doğru stratejilerin kullanılması verimliliği normal çalışma düzenine göre çok daha fazla artırabileceği görüldü. Özellikle zaman yönetimi kavramının uzaktan çalışmaya tam olarak yerleştirilmesi halinde verimlilik gözle görülür ölçüde artacaktır. Diğer yandan uzaktan çalışma; trafik, fiziksel yorgunluk, stres ve diğer çevresel faktörlerden kaçınarak çalışanların hayat kalitesinin de artmasıyla bağlantılı olarak verimlilik açısından katı sağlayacak temel unsurlar arasında yer alabilir. Kaynak tasarrufu getirmesi sayesinde de işverenlerin de uzaktan çalışma ile daha verimli bir süreç yönetimi gerçekleştirmeleri mümkündür.

Her ne kadar avantajlı ve rahatlığı fazla gibi görünse de uzaktan çalışmanın ciddi zorluklarında da söz etmek mümkündür. Zorunlu olarak evlerinden çalışmaya başlayan kişilerin yaşam tarzında aniden yaşanan bu değişim ruhsal anlamda sorunlara yol açabilir. Diğer yandan konfor alanın vermiş olduğu rahatlıkla çalışma performansının düşmesi de yanlış zaman yönetimi ve süreç takibinin bir sonucu olarak gösterilebilir.

İŞ HAYATINDAKİ YENİLİKLER

Koronavirüs salgının etkilerinin dünya genelinde nispeten azalmaya başlaması ve ‘’yeni normal’’ başlığı altında Türkiye başta olmak üzere ülkelerin yeni adımlar atması hayatın her alanında köklü değişimler getirdi. Günlük hayatta sürekli maske kullanımı, sosyal mesafe ve hijyen kurallarının uygulanması gibi temel konular yeni normalin en temel unsurları olarak sıralanabilir. Bunların dışında ayrıca iş, eğitim ve kültür – sanat alanında salgın ve salgın sonrasındaki süreçte benzer şekilde köklü değişimlere uğradı. Kurumsal yaşamda Koronavirüs salgınının bir getirisi olarak dünyanın teknoloji devi Facebook tarafından uzun vadeli bir eğitim programı ile uzaktan çalışmaya ilişkin yeni stratejilerin geliştirileceği duyurusu yapıldı. Benzer şekilde özellikle teknoloji ve internet hizmetleri sunan kurumsal ve yerel işletmeler uzaktan çalışma faaliyetlerinin geliştirilmesine ağırlık vermeye başladı. Esnek ve iş hayatında uzaktan çalışma modelleri Covid – 19 salgının getirdiği en büyük etkilerden biri oldu.

Şirketlerin yanı sıra hükümetlerin de benzer şekilde sosyal hayat ve iş yaşamında zorunlu önlemler alınmasına bağlı olarak iş yaşamını düzenleyen bir takım

yeni politikalar üretmeye ve mevcut politikalarında yeniden gözden geçirilmesini sağlamıştır

Müşteri alışkanlıklarında yeni dönem

Koronavirüs salgının çalışma hayatına etkileri kadar ayrıca bu firmaların ürün ve hizmetlerini talep eden müşterilerin alışkanlıkları da değişiklik göstermeye başladı. Müşteri ilişkileri ve satış politikaları konusunda yeni metotların uygulanması ve uzaktan iletişim yöntemleri ile hizmet sunulması iş gücünün azaltılmasına ve ücretlerin artmasına da neden oldu. Öte yandan e-ticaret siteleri üzerinden yapılan alışverişlerin salgın sürecinde hızla artması yeni iş sahalarının da gelişmesini sağladı. Online iletişim araçları ile müşteri hizmetlerinin sunulmaya başlaması ve imkân verdiği müddetçe tüm ürün ve hizmetlerin uzaktan etkiletişim yöntemleri ile sunulmaya başlaması bu alanda yeni bir dönemin başlamasına neden oldu. Kurumların çalışanlarıyla olduğu kadar müşterileri ile de doğru stratejiler ile uzaktan en verimli şekilde iletişim kurması genel olarak her iki taraf açısından da avantaj sağlamıştır.

Zorunlu olarak koronavirüsün ticari yaşama kazandırdığı birçok farklı nitelik kurumların teknolojik altyapılarının ve beklenmeyen durumlara karşı dirençlerinin ne kadar olduğunu da ölçmelerini sağlamıştır.

Zorluklar azaltılabilir

Küresel pandemi sürecinde imkânları el veren resmi ve özel tüm kuruluşların uzaktan çalışma modelleri ile faaliyetlerine devam etmeye başlaması başlangıçta birçok zorluğu da beraberinde

getirdi. Ancak kısa süre içinde sürece alışılması ve doğru zaman yönetimi ile desteklenmesiyle büyük ölçüde zorlukların ortadan kaldırılmasını sağlamıştır.

Uzaktan çalışmanın en büyük zorlukları arasında çalışma motivasyonunun sağlanamamasıdır. Ev konforunun farklı uyaranlara sahip olması evden çalışırken kişinin işe başlama, erteleme ve odaklanamama gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Diğer yandan kalabalık ofis ortamına alışmış ve sosyal yaşantısında çok sık insanlarla bir araya gelen kişilerin izolasyon döneminde birden yalnız kalmaları da ruhsal olarak sorun yaratabilir. Uzaktan çalışmanın getirdiği zorluklarla mücadele etmek ve salgın sonrasında da uzaktan çalışma kültürünün yaygın olarak devam ettirilmesi için hem devletler eliyle hem de firmalar tarafında yeni düzenlemeler ve çalışmalar yapılmaya başladı. Koronavirüs salgının iş yaşamında en büyük etkilerinden

biri uzaktan çalışmanın yaygınlaşması ve yeni iş sahalarının da buna bağlı olarak gelişmesi olmuştur.

Editör: TE Bilisim