İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 14 Şubat 2020 tarihinde İstanbul’da faaliyet gösteren bir organize suç örgütü ile Anadolu yakasında bu örgüte bağlı alt grubun, çok sayıda tehdit ve yağma olayına karıştıkları, yasa dışı silah ticareti yaptıkları bilgisi üzerine çalışma başlatmıştı. İstanbul merkezli 3 ilde operasyon düzenleyen ekipler, aralarında suç örgütü lideri Yakup Süt’ün de bulunduğu 53 kişiyi gözaltına almıştı. Soruşturma yürüten başsavcılıkça ifadesi alınan şüphelilerden 33’ü tutuklanma, 3’ü ise adli kontrol talebiyle nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Peki, Yakup Süt kimdir, ünlü mafya babası Yakup Süt tutuklandı mı?

YAKUP SÜT TUTUKLANDI MI?

Nöbetçi hakimlik, Yakup Süt’ün de aralarında bulunduğu 21 şüphelinin, “yağma, tehdit’, ruhsatsız silah bulundurma, kasten yaralama, organize suç örgütü kurmak veya yönetmek ve suç örgütü üyeliği” gibi suçlardan tutuklanmasına hükmederken, 12 şüpheli hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmasını kararlaştırdı.

Öte yandan, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 18 şüpheli ise 18 Şubat’ta Kartal Adalet Sarayına sevk edilmiş, bu kişilerden 4’ü tutuklanmış, 6’sı adli kontrol tedbiri uygulanmak üzere 14 kişi de serbest bırakılmıştı.

YAKUP SÜT KİMDİR? NERELİ?

1989 yılında tefeci Abuzer Soldanlı‘yı, 1991 yılında zehir taciri Halil Kurt‘u öldüren Yakup Süt, müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 1994 yılında Kırklareli Cezaevi’nden kaçtı. Yakalanıp Bursa Cezaevi’ne kondu. Duruşma için İstanbul’a götürüldü, bu kez de Şişli Adliyesi’nden firar etti. Firari olduğu sırada 10 adamıyla uyuşturucu kaçakçısı Nejat Daş‘ı kaçırma girişiminde bulundu.

1998 yılında dönemin Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan‘a düzenlenen silahlı saldırının azmettiricisi olduğu iddia edildi. Yakalanan ve Kartal Özel Tip Kapalı Cezaevi’ne konan Yakup Süt, mide kanaması şikayetiyle sevk edildiği hastaneden kaçtı.

1999 yılında Yakup Süt’ün sevgilisi Songül Atuğ‘u takibe alan polis, ikiliyi Rodos’a kaçmak üzereyken Marmaris’te yakalandı. Cezaevine konulan Süt, 2000 yılında ‘Rahşan Affı’yla serbest kaldı.

Editör: TE Bilisim