Birçok başarısızlığa imza atan Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj ise, bu kararla kendini kahraman göstermeye çalışırken, bu sefer kendi hükümet ortaklarının onu durdurması bekleniyor.

Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, iktidara gelmeden önce yaptığı açıklamalarla, gerçekleştirdiği eylemlerle devletin başına geçtiği zaman sanki kendi ülkeyi dünyanın en güçlü ve ekonomik açıdan en sağlam ülkesi haline getireceği konusunda millette düşünceler oluşturmaya çalışmıştı. Geçtiğimiz senenin kasım ayının sonunda Kosova’nın Bakanlar Kurulu toplantısında Sırbistan’a uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergisini, Sırbistan tarafından Kosova’ya karşı düşmanca politikalar yürüttüğü sebebiyle yüzde yüze çıkarma kararı almıştı. Kosova Sanayi ve Ticaret Bakanı Endrit Shala’nın Sırbistan ve Bosna Hersek’ten ithal edilen malların vergi oranının yüzde 100’e çıkarılma önerisi kabine üyeleri tarafından kabul edilmişti. Fakat, hiçbir şeyi doğru düzgün yapamayan Başbakan Hardinaj, bu sefer hükümet ortaklarının engeline takıldı.

İKTİDAR ORTAKLARI İNDİRECEK

Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi ve Meclis Başkanı Kadri Veseli Kosova ile Amerika Birleşik Devletleri arasında “iyi” olan ilişkilerini korumak iddiasıyla Başbakan Ramush Haradinaj’ı tahtadan indirmeye kararlı. Geçtiğimiz haftalarda Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi de vergini yakında kaldırılabileceğini sinyalleri vermişti. Fakat Başbakan Haradinaj, Thaçi’nin hükümetin işlerine karıştığını savunarak, hükümet kendi işini Cumhurbaşkanı da işini yapsın diye konuşmuştu. Geçen sene de Cumhurbaşkanı Thaçi, sınırların “düzeltilmesi fikri konusunda tutumunu değiştirmezse yakın zamanda Hükümet başından gidebileceğini diye tehdit etmişti. Meclis Başkanı Veseli ise, yerel bir televizyona verdiği demecinde, ülkenin stratejik çıkarlarının zarar görmesi halinde partisinin görevini bırakacağını söyledi.

“ABD İLE VAR OLAN ORTAKLIK ŞAKA DEĞİL”

Veseli, Haradinaj’ın hükümetini düşürmek istemediğini sadece ona birkaç öneri olduğunu ifade ederek, “Haradinaj’dan en çok istediğim şey şu: ekonomik reformlara daha fazla odaklanmak ve ABD ve diğer ortaklarla ilişkilerde daha dikkatli olmak. ABD ile var olan ortaklık şaka değil” sözlerine yer verdi.

Haradinaj’ın yaptığı son açıklamada Thaçi ve Veseli’yi eleştirerek şu ifafdelere yer verdi: Özel Mahkesi’ni devirmek istediğimizde ABD ile olan ilişkiyi umursamadınız.

Editör: TE Bilisim