Terör örgütü DAEŞ’in elinde 10 ay rehin kaldıktan sonra özgürlüğüne kavuşan Fransız gazeteci Nicolas Henin, “DAEŞ ve benzeri terör örgütlerinin Suriye devrimini zehirleyerek rejimin işine yarıyor. Aşırılık yanlıları Esed’in hayat sigortası” dedi. Henin, Fransa’ya yerleşen Suriyeli bir gencin hikayesini anlattığı yeni eseri “Heysem: Bir Suriye gençliği” adlı çizgi-romanına ve Suriye’deki iç savaşa ilişkin, değerlendirmelerde bulundu. Suriye rejiminin DAEŞ gibi gruplardan beslendiğine işaret eden Henin, “Esed ve DAEŞ, muhalefet karşısında birbirlerine ihtiyaç duyuyorlar. Savaş başladığından beri ikisine de alternatif olan ne varsa sistematik bir şekilde yok ediyorlar” diye konuştu. Henin, DAEŞ gibi örgütlerin Suriye’de demokratik muhalefetin direnişine zarar verdiğini belirterek “DAEŞ vb. gruplar, Suriye devrimini zehirleyerek rejimin işine yarıyor. DAEŞ, Esed’in hayat sigortası. Onlara çok ihtiyacı var. Suriyeli demokratlar da değiştirilemeyen Esed rejimi ile radikal gruplar arasında kapana kısılmış durumdalar” ifadelerini kullandı.

“Suriye devrimini yasa dışı göstermeye çalışıyorlar”

Güney Koreli çizer Kyungeun Park ile hazırladıkları yeni kitabıyla Suriye’deki demokratik muhalefetin yaşadıklarını doğrudan yansıtmayı hedeflediğini belirten Henin, şunları kaydetti: “Suriye devrimi başlangıcından beri silahlı ve radikal bir hareket değil tamamen kendiliğinden oluşan bir demokratik girişim. Suriye devrimini yasa dışı göstermeye çalışıyorlar. Bu söylemlere karşı teorik ve doktrinsel bir dil kullanmak yerine doğrudan gerçek bir hikayeyi belgeleyerek anlatmayı tercih ettim.” Suriye’deki durumu 1990’lı yıllardaki Çeçenistan’a benzeten Henin, şöyle devam etti: “Çeçenistan’daki duruma çok yakın bir ortam var. Amaç halkın kalbini ve ruhunu kazanmak değil. Nüfusu ezip geçerek yok ettikten sonra onu yeniden inşa etmek. Suriye toplumundaki bütün direnişi, bombalarla tamamen sindirdikten sonra Rusların potansiyel olarak Suriye’yi yeniden inşa etmesi söz konusu olacaktır.”

Esed de DAEŞ’i silahlandırıyor

Son bir ayda Halep’i haritadan silen Esed/Hamaney rejimi de DAEŞ’i silahlandıran ‘güçler’ arasında bulunuyor. Palmira tiyatrosu ile 30’dan fazla askeri tank, binlerce anti-tank ile grad füzeleri başta olmak üzere önemli miktarda cephaneyi DAEŞ’e bırakan Esed/Hamaney rejimi bölgedeki akan kanın devam etmesini istiyor. DAEŞ’e silah bırakacakları zaman DAEŞ’e karşı operasyon yapan ve saldırı sonrası silahları bırakıp kaçan Esed ordusu benzer taktiklerle daha önce defalarca DAEŞ’in silahlandırılmasını sağlamıştı.

Suriye PKK’sından Esed’e çağrı: El Bab’ı işgal et

Öte yandan Türkiye’nin başlattığı El Bab operasyonu yüzünden Kuzey Suriye’de devlet kurma hayali yerle bir olan Suriye PKK’sı Esed’e çağrı yaparak El Bab’ı işgal etmesini istedi. Sputnik muhabirine açıklama yapan Suriye PKK’sının siyasi kanadından sorumlu yetkilisi Rezzan Hido, Suriye ordusunun El-Bab’ı alması gerektiğini belirtti. El Bab’ın Halep yakınlarında vurgulayan söyleyen örgüt yöneticisi, “Böylece Suriye ordusu, bu şehri de kontrol altına alarak başarısını pekiştirebilir ve Halep’in güvenliğini garanti altına alabilir. Zira halihazırda El Bab çevresinde Özgür Suriye Ordusu silahlı birlikleri bulunuyor, bu birlikler tekrar Halep’e saldırabilir” dedi.

PKK’ya “Dokunmama sözü” vermişti

Esed’in başbakanı İmad Khamis’in Danışmanı Abdülkadir Aziz, Suriye’deki terör örgütü PKK/’nın işgal ettiği bölgelere ilişkin, “Hiçbir şekilde o bölgelere yönelik bir operasyon düzenlemeyecek. Onlar silahlı bir güç ama o bölgeleri teröristlerden korumuşlardır” ifadelerini kullanmıştı.

PKK’lı teröristler Halep’e yerleşti!

Doğu Halep’te sivillerin tahliyesinin ardından boşalan bölgelere PKK militanlarının yerleştiğini gösteren fotoğraflar ortaya çıktı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Dernek Başkanı Güngör Yavuzaslan, “Suriye’de Halep’ten sivillerin tahliyesi için varılan anlaşma kapsamında siviller tahliye edilirken, Şeyh Maksud, Eşrefiye, Ay Tal ve Bostan mahalleleri PKK militanlarının kontrolüne geçti. Rejim ve kent içinde bulunan Şii milisler terör örgütü PKK’nın Halep’in içinde konuşlanmasına izin veriyor” dedi.

Editör: TE Bilisim