Türkiye’ye 1979 yılında yerleşerek Osmanlı Kütüphanesi ve Topkapı Sarayı’nda çalışmaya başlayan Amerikalı akademisyen Düzce Üniversitesi (DÜ) Yabancı Diller Yüksekokulunda öğretim üyesi olarak görev yapan Yrd. Doç. Dr. William Samuel Peachy, İslamiyet’i araştırarak 1981’de eşi Elinore ve 4 çocuğuyla Müslüman oldu. Eşi Nuriye, kendi ise Davut ismini aldı.

“KUR’AN’I ANLAMAK İÇİN OKUMAK LAZIM”

Kur’an-ı Kerim’e duyduğu bağlılık ve sevgiden dolayı Müslüman olduğunu belirten Peachy, “Her dinde olduğu gibi Müslümanların da iyileri ve kötüleri var ama Kur’an çok güzel ve çok mantıklı. Yanlışsız olarak istediğimi öğrendim, sorularıma cevap buldum. Kur’an’ı Arapça okumak zor değil, anlamak için okumak lazım. Ben de bunun için uzun seneler uğraştım, çalıştım.” diye konuştu.

Hanımıyla beraber Müslüman olduğunu söyeleyen Peachy, şunları dile getirdi:

“Hanımıma ‘Ben İstanbul Müftülüğü’ne gidip Müslüman olacağım, şehadet getireceğim, benimle gelmek istiyor musun?’ dedim. Bana, ‘Seni bekliyordum’ dedi.

Komşum ile gidip şehadet getirdik, hanımımla beraber Müslüman olduk. İlk namazım da Süleymaniye Camii’ndeki ikindi oldu. İmama bakarak birkaç ayet ile kıldım. Hamd olsun mutluydum. Kayınpederim ile kötü olduk ama sonunda kabul ettiler.”

“MÜSLÜMANLIĞI İSRAF EDİYORLAR”

Peachy, birçok kişinin Müslümanlığı israf ettiğini söyleyerek, şöyle dedi:

“Sünnetleri takip etmiyoruz, Kur’an okumuyoruz, camiye gitmiyoruz. Günahkarız ama neyse ki kitabımız en güzel. Türkler’in, İranlılar’ın, Pakistanlılar’ın miras olarak dinleri var. Onun için değerlendirmiyorlar. Birçok kişi israf ediyor. Yani düşünmüyorlar. ‘Benim dinim var ama atamdan var’ diyorlar. Benimki değişikti çünkü annem Yahudi, babam Hristiyandı. Büyüyünce hiçbirini kabul etmedim. ‘İslam uygundur’ dedim ve yavaş yavaş inandım. Ben seçtim, miras değildi. Buldum ve seçtim. Çok şanslıydım. Türkiye’ye gelmeseydim olmazdı.

Müslüman olmadan önce İran’a da gittim ama orada da Müslüman olmadım. Şanslıydım. Allah yol göstermeseydi, şans vermeseydi Müslüman olamazdım.”

Editör: TE Bilisim