Dünyaca ünlü Çek asıllı Fransız yazar Milan Kundera’ya 40 yıl sonra vatandaşlığı geri verildi. Çekya’nın Paris Büyükelçisi Petr Drulak, Kundera’nın vatandaşlık sertifikasının geçen hafta Paris’te kendisine takdim edildiğini belirtti. Çekya Başbakanı Andrej Babis ile geçen yıl Paris’te yaptığı görüşmenin ardından Kundera’nın vatandaşlığını geri kazanmasının yolunun açıldığı belirtiliyor.

1975 YILINDA ÜLKEDEN KAÇMIŞTI

Komünist Çekoslovakya’dan 1975’te kaçan Kundera, yaşamını Fransa’da sürdürüyor. Yazar, “Var Olmanın Dayanılmaz Hafifliği”, “Roman Sanatı”, “Ahlaksızlık” gibi dünyaca ünlü eserlerini bu ülkede kaleme aldı. Çekoslovakya hükümeti, “Gülüşün ve Unutuşun Kitabı”nın yayımlandığı 1978 yılında Kundera’yı vatandaşlıktan çıkarmıştı.

MILAN KUNDERA KİMDİR?

Kundera, 1 Nisan 1929’da şu an Çek Cumhuriyetinin sınırları içerisinde bulunan Brno’da dünyaya geldi. İlk piyano derslerini babası Ludvik Kundera’dan alan yazar, ilk şiirlerini lisedeyken yazdı. Charles Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde edebiyat ve estetik okuyup müzikoloji dersleri alırken eğitimine Prag Sahne Sanatları Akademisi’nde film ve senaryo yazarlığı bölümünde devam etmeye karar verdi.

İkinci Dünya Savaşı ve Alman işgali altında gençliğini geçiren Kundera bu dönemde Marksist felsefeye ilgi duydu. 1960’larda yazmaya başladığı, 1968’te yayımlanan, hikayelerden oluşan “Gülünesi Aşklar” adlı kitabı için olgun döneminin ilk kitabı tanımlasını yaptı. Aynı yıl, ülkesi Sovyet Rusya tarafından işgal edildi. Yazarın kitapları kitapçılardan ve kütüphanelerden toplatıldı ve yeni kitap basması yasaklandı. 1975’te doğduğu ülkede eserlerinin sansürlenmesi ve yazım özgürlüğünün engellenmesi yüzünden Fransa’ya taşındı. 1978’de “Gülüşün ve Unutuşun Kitabı” adlı eserinde yazılan otobiyografik kurgulamalar yüzünden Çekoslovakya vatandaşlığından çıkarıldı. 1981‘de Fransız vatandaşlığını aldı.

Edebiyat dünyasındaki en önemli çıkışını, sonradan dünya çapında bir çok dile çevirilen, “Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği” adlı romanıyla yaptı. 1998 yılında Philip Kaufman yönetmenliğinde çekilen, kitapla aynı adı taşıyan filmde Daniel Day-Lewis ve Juliette Binoche oynadı.

Yazarın ünlü eserlerinden “Yavaşlık” 1996da, “Kimlik” 1998de ve “Bilmemek” 2000 yılında yayımlandı. Edebiyatın çeşitli dallarında toplam 16 eser vermiş olan yazar, son kitabı “Perde”yi isminin Nobel adayları arasında geçtiği 2005 yılında yazdı.

Editör: TE Bilisim