Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

NG Araştırma, 27 Nisan-29 Nisan 2020 tarihleri arasında Türkiye genelinde 15 yaş üzeri 2191 kişinin katılımıyla bir internet sitesi üzerinden koronavirüs konulu kamuoyu araştırması gerçekleştirdi.

KOVİD-19’DAN KORKANLARIN SAYISI AZALIYOR

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’ye ilişkin Kovid-19 salgınının güncel durumunu her gün yaptığı paylaşımlarla kamuoyunu bilgilendirmeye devam ediyor. NG Araştırma, “Ölüm sayısının 3 bini geçtiği günlerde koronavirüse yakalanmaktan korkuyor musunuz?” diye sordu. Araştırma sonuçlarına yansıyan verilere göre, Türkiye’de 2 haftalık süreçte Kovid-19’a yakalanmaktan korkanların oranı yüzde 80’den yüzde 77’ye geriledi. Elbette, araştırmada çıkan sonuçların arkasında Türkiye’nin salgınla mücadelesinde kararlı ve umutlu mücadelesi yatıyor. Yeni tip koronavirüs Kovid-19 Salgını ile mücadelede Sağlık Bakanlığı’nın umut verici açıklamaları, iyileşen hasta sayısının vaka sayısından fazla olması, Türkiye’de ve dünyada aşı çalışmalarından gelen olumlu haberler, insanların salgına bakış açısını olumlu yönde etkiliyor.

Test sayıları güveni artırıyor

Türkiye’de ilk Kovid-19 vakasının açıklandığı andan itibaren test sayıları da doğrudan artış gözlenirken test sayısının gün geçtikçe artması, test sayısının yeterli olduğunu düşünenlerin oranını da yükseltti. Buna göre, yeterli olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 35’ten yüzde 49’a yükselirken yeterli bulmayanların oranı da yüzde 50’den yüzde 35’e düştü. Fikri olmayanların oranı ise yüzde 16 olarak çıktı.

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI DOĞRU

Salgının kontrol altına alınabilmesi için Sağlık Bakanlığı ve uzmanlar ‘evde kal’ çağrısına devam ederken araştırmaya katılanların yüzde 25’i hiç evden çıkmadığını belirtiyor. Zorunda kalmadıkça çıkmayanların oranı yüzde 38, yalnızca temel ihtiyaç alışverişleri için dışarıya çıkanların oranı yüzde 23 olarak dikkati çekiyor. İşine gitmeye mecbur olanların oranı yüzde 14 olurken salgına rağmen hayatında değişikliğe gitmeyenlerin oranı ise binde 5 olarak göze çarpıyor.

Editör: TE Bilisim