Kumral Abdal kimdir, tarihteki yeri; Kuruluş Osman dizisinde yer alan Kumral Abdal Ertuğrul Bey’in sancaktarıdır.

Tarihi kaynaklarda Kumral Abdal’ın doğum tarihi ve doğum yeri hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır.

Asıl adı Turgut olup Şeyh Edebali Hazretleri’nin mürididir.

Âşıkpaşazâde’ye göre, Şeyh Edebâli Hazretleri Osman Gazi’nin meşhur rüyasını tâbir edip kendisine padişah olacağını müjdelediği zaman Kumral Abdal ondan müjdelik istemiş, Osman Gazi de padişah olunca bu dervişe kılıcını vermişti.

Şeyh Edebali Hazretleri, Eskişehir yakınlarında yer alan İtburnu Köyü’nde ikamet etmekteydi. Talebelerine ilim irfan aşılayan Şeyh Edebali Hazretleri’nin sohbetleriyle yetişip manevi olgunluğa eren Kumral Abdal, hem talebe yetiştirmek hem de dini yaymak ve kafirlerle savaşmak için görevlendirilmiştir.

Kumral Abdal, İslâmiyetin yayılmasında ve Osmanlı’nın güç kazanmasında hizmeti geçen önemli şahsiyetlerden biridir.

Kumral Abdal’ı oynayan Emin Gürsoy kimdir?

ATV’nin sevilen dizisi Kuruluş Osman’da Kumral Abdal karakterinde rol alan Emin Gürsoy, 12 Mayıs 1968 tarihinde Denizli Güney’de dünyaya gelmiştir.

1994 yılında Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun olan Emin Gürsoy, bir süre Antalya ve Van Devlet Tiyatroları’nda çalışmıştır.

İzmit Şehir Tiyatrosu’nda da görev alarak pek çok oyunlarda yer alan Gürsoy, 2018 yılında 25. Uluslararası Adana Film Festivali’nde ‘Sibel’ filminde, Sibel ve Fatma’nın babası karekteri ile Altın Koza En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nün sahibi olmuştur.

Editör: TE Bilisim