Durim Abazi / İstanbul / Özel Haber

Kosova’nın görevdeki hükümeti, ülke olağanüstü parlamento seçimleri yapma sürecindeyken, Brüksel’de Sırbistan ile diyaloğu devam ettirip ettirmeme konusunda henüz bir karar vermedi. Avrupa Birliği, yapılacak erken parlamento seçimlerinin Kosova ile Sırbistan arasındaki diyaloğun gidişatını etkileyip etkilemeyeceğine dair bir yanıt vermedi.

Siyasi gelişmelerin uzmanları Imer Mushkolaj ve Armend Muja, olağanüstü parlamento seçimleri tamamlanana ve yasama meclisi ve yeni hükümet kurulana kadar Kosova’nın Brüksel’deki diyaloğu sürdürmemesi gerektiğini düşünüyor.

Kosova Anayasa Mahkemesi 21 Aralık’ta Kosova Demokratik Birliği üyesi Avdullah Hoti liderliğindeki Kosova Hükümeti’nin oylamasını geçersiz ilan etti. Hükümet 3 Haziran’da 61 milletvekili tarafından oylandı. Mahkeme, bir yıl üç ay hapis cezasına çarptırılan Milletvekili Etem Arifi’nin oylamasının hükümet için belirleyici olduğu gerekçesiyle gerekçelendirdi. Mahkeme yeni seçimlerin yapılmasını talep etti. Kosova cumhurbaşkanı vekili Vjosa Osmani, duyuruldukları günden itibaren en geç 40 gün içinde yapılması gereken seçimlerin tarihini belirlemek için siyasi partilerle görüşmelerde bulundu.

BU AŞAMADA İMKANSIZ

Analist Imer Mushkolaj Özgür Avrupa Radyosuna verdiği demeçte, Belgrad diyaloğu sürdürmeye hazır olsa da bu aşamada bunun imkansız olacağını söyledi. Kosova’nın seçimlerden sonra bile yeni kurumların oluşturulmasında erteleme sorunuyla karşılaşmasının beklendiği görüşünü ifade ediyor. Bunlar göz önüne alındığında, Mushkolaj önümüzdeki yılın ortasına kadar diyaloğun ciddi bir şekilde devam edeceğine inanmıyor.

Analist Armend Muja’nın da benzer bir görüşü var. Muja, Kosova’nın, kurumların yeni meşruiyetine, yeni başbakanın seçilmesine ve aynı zamanda ülkenin yeni cumhurbaşkanına kadar, Kosova’nın diyalogdan çok kendisiyle ilgilenmesi gerektiğini belirterek, “Bu aşamada diyaloğa gelince, ne uluslararası düzeyde ne de devletler arası düzeyde veya ilgili toplumlar içinde herhangi bir ön koşul görmüyorum.” dedi.

Editör: TE Bilisim