Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yatay mimariyi ön plana çıkaran açıklamalarından sonra AK Parti TBMM Grubu harekete geçti. İktidar partisinin Meclis’e getirdiği yeni kanun teklifinin yasalaşmasıyla birlikte kaçak binalara verilen ceza oranları artarken kat serbestisine sınırlama getirilecek.

Yeni kanun teklifinin içeriğiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, “Yüksek binalar yapılmayacak. Kat serbestisine sınırlama getiriyoruz. Kaçak olarak bilinen ya da ruhsatın dışında eklemeler yapılan imalatlarla ilgili tapuya bildirim zorunluluğu getiriyoruz. Yani bir vatandaş bir daire almaya gittiğinde orada eğer binada böyle bir aykırılık söz konusuysa bunu tapuda görecektir” şeklinde konuştu.

DEĞER ARTIŞI KAMUYA AKTARILACAK

Kanun teklifinin yasalaşıp Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte, inşaatlarda yapılan planlama ile ortaya çıkan değer artışı kişilerin ya da kurumların değil, kamunun olacak.

Ayrıca tüm hak sahiplerinin onayıyla imar planı değişikliği yapılabilecek. Söz gelimi değeri 10 lira ama bir yapıda plan değişikliğiyle 30 olduysa 20 lira kamuya aktarılacak. Bu değer artışı, Hazine, bakanlık, büyükşehir ve ilçe belediyesi arasında paylaşılacak. Değer artışının tespitiyse lisanslı değerleme kuruluşlarınca yapılacak.

Marka şehirler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz eylül ayında 2. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’nde yaptığı konuşmada İslam medeniyetinde şehirlerin ‘önce insan’ diyen bir tasavvurun eseri olarak inşa edildiğini vurgulamıştı. Erdoğan, “Bir süredir ‘marka şehirler’ diyoruz. ‘Dikey değil yatay mimari’ diyoruz, sebebi bu. Göğe değil toprağa yakın olmanın faziletini anlatıyoruz. Yatay mimari ile bunu inşa etmemiz mümkün. Hem medeniyetimizin izlerini koruyacak hem modern dönemin şartlarına uyum sağlayacak hem de küreselleşen dünyada ‘Ben de varım.’ diyebilen şehirler kuracağız” şeklinde konuşmuştu.

YÜKSEK KATLI BİNALARA SON

Yeni kanun teklifinin yasalaşmasıyla birlikte kaçak yapılara cezanın artacağını ve yüksek katlı binaların yapılamayacağını söyleyen Muş, ‘’Yüksek binalar yapılmayacak. Kat serbestisine sınırlama getiriyoruz. Kaçak olarak bilinen ya da ruhsatın dışında eklemeler yapılan imalatlarla ilgili tapuya bildirim zorunluluğu getiriyoruz. Yani bir vatandaş bir daire almaya gittiğinde orada eğer binada böyle bir aykırılık söz konusuysa bunu tapuda görecektir” şeklinde konuştu.

Yeni kanun teklifinin kabulüyle yasaya uygun olmayan yapılar için belediyelerin sorumluluğu artacak. “Vatandaş bu düzeltmeyi yapmazsa, ilgili belediye o da yapmazsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu kısımları yıkacaktır. Ortaya çıkacak tüm masraflar yüzde yüz artırılarak idareden tahsil edilecektir” diyen Muş, idarenin cezayı ödememesi durumunda belirlenen miktarın merkezi bütçe ödeneğinden kesileceğini belirtti. Muş, “Arsanın değerine göre ceza miktarı değişecektir. Yatay mimari olarak dile getirdiğimiz uygulamanın yer bulması amacıyla, bundan sonra binalar istedikleri kadar yukarı gidemeyecekler” dedi.

VATANDAŞ BİNASINI GÜÇLENDİREBİLECEK

AK Parti’nin hazırlayıp Meclis’e getirdiği kanun teklifinde İmar Barışı’na başvurup binasını güçlendirme yapmak isteyenler için de bir düzenleme yapılıyor. Buna göre, İmar Barışı’na başvurup Yapı Kayıt Belgesi alanlar, yapı denetim firmalarının kontrolünde güçlendirme yapabilecek.

Vatandaş hak kaybı olmadan belediyelerden güçlendirme ruhsatı alabilecek. Mevcutta 7 katlı bir bina güçlendirme ruhsatı istediğinde belediye hakkın 5 kat dediğinde binada işlem yapılamıyordu.

Editör: TE Bilisim