Haziran ayında İngiltere halkının AB’den ayrılma kararının ardından, hafta sonu İtalya’da gerçekleştirilen referandumda da AB karşıtları zafer kazandı. Göç krizi, ekonomik problemler, yükselen faşizm gibi problemlerle uğraşan AB çatırdamaya başladı. AB’nin iki lokomotif ülkesi Fransa ve Almanya’nın yanı sıra, Hollanda, Avusturya gibi ülkelerde aşırı sağın siyasi olarak yükselmesi, İslamofobi’nin artması ile birlikte toplumsal problemler de yaşamaya başlayan AB’yi önümüzdeki günlerde sıkıntılı günler bekliyor.

Referandumu AB karşıtları kazandı

İtalya’daki Anayasa referandumundan “Hayır” oyları önde çıktı. İtalyan Anayasa’nın 139 maddesinden 47’sinin değiştirilmesini öngören referandum için İtalya Başbakanı Mateo Renzi, ‘Evet’ kampanyasını yürüttü. Muhalefet ve AB karşıtı kesimler ise söz konusu Anayasa değişikliğine karşı ‘Hayır’ dedi. Renzi, anayasa reformuna yönelik yapılan referandumda aldığı yenilgi sonrası istifasını vereceğini açıkladı. Renzi, “İtalyan halkı, açık ve net şekilde konuştu. ‘Hayır’ cephesi kazandı. Bu net bir yenilgidir. Bu yenilgi benim. ‘Hayır’ cephesinin liderlerini kutluyorum. Kendi adıma sorumluluğu üstleniyorum” dedi. Ana muhalefet partisi konumundaki 5 Yıldız Hareketi lideri Beppe Grillo da bloğunda “Güle güle Renzi. İtalyanlar, hemen seçime çağrılmalı” yazdı. Grillo, yapılması gereken en hızlı şeyin, “Italicum” adıyla anılan, Anayasa Mahkemesindeki yeni seçim yasasıyla erken seçimlere gitmek olduğunu vurguladı. Ülkede 5 yılda bir yapılan parlamento seçimleri gereği normalde şu anki yasama dönemi 2018’de sona eriyor.

AB endişeli

İtalya’daki referandumun AB ile ilişkilere olumsuz yansıması bekleniyor. Referanduma ‘Hayır’ diyen ve mutlak zafer elde eden muhalefet, aynı zamanda AB üyeliğine de karşı çıkıyor. Muhalefetin çoğunluğu ülkenin İngiltere gibi AB’den ayrılması gerektiğini savunuyor. Son dönemde göç krizi, İslamafobi, yabancı düşmanlığı ve Brexit kararı nedeniyle içine kapanan AB, İtalya’daki sonuçlardan olumsuz etkilenebilir. Renzi hükümetinin referandumdan elde ettiği başarısızlık ve ortaya çıkan siyasi belirsizlik de AB-İtalya ilişkilerini belirsiz hale getirebilir. Brexit kararının ortaya çıkardığı ayrılık tartışmalarının domino etkisi yapma ihtimali ise AB’nin kurucu 6 ülkesinden biri olan İtalya’nın kurduğu birlikten çıkmasına neden olabilir.

Editör: TE Bilisim