Başkent Belgrad’da basın toplantısı düzenleyen Vuçiç, Kosova’da yaşayan Sırplar’ın ve Sırbistan’ın geleceği noktasında AB’nin daha net olması gerektiğini vurgulayarak, Kosova’yı gümrük vergisi kararından vazgeçmeye çağırdı. AB’den, gümrük vergisi uygulamasından vazgeçmesi noktasında Priştine yönetimine daha güçlü müdahale etmesini isteyen Vuçiç, Sırplar ile Arnavutlar arasındaki diyalog sürecinin gelecekte de sürmesinin önemli olduğunu ifade etti.

ARNAVUTLAR SÖZDE UZLAŞMA TARAFTARI DEĞİLMİŞ

Vuçiç, Kosova’nın vergi uygulamasından vazgeçeceğini, zira bunun anlamsız ve akılsızca olduğunu savunarak, “Eğer Priştine vergi uygulamasından vazgeçmezse, bu açık bir şekilde müzakere ve uzlaşma taraftarı olmadıklarını gösterir” değerlendirmesinde bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sırbistan ziyaretini değerlendiren Vuçiç, Rusya’dan yıl içinde 7 askeri helikopter tedarik edeceklerini bildirdi.

GÜMRÜK VERGİSİ KARARI

Kosova Meclisinde kasım ayında yapılan oturumda, Kosova’yı bağımsız bir devlet olarak tanımayan bölge ülkeleri Sırbistan ve Bosna Hersek’ten ithal edilen ürünlere yüzde 100 gümrük vergisi uygulanması kararı alınmıştı. Sırbistan’dan 17 Şubat 2008’de ayrılarak tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova, bugüne dek 116 ülke tarafından tanınsa da Sırbistan, hala kendi toprağı olarak gördüğü Kosova’yı bağımsız bir devlet olarak tanımıyor. Bosna Hersek de ülkedeki Sırp yetkililerin onay vermemesi nedeniyle Kosova’yı bağımsız bir devlet olarak tanıyamıyor.

Editör: TE Bilisim