İslam, dünyada dinler arasında en çok büyüyen, aynı zamanda en çok yanlış anlaşılan dindir. İnanç ve tarihsel şikayetlerle ilgili cehaletin birleşimi, özellikle Hindistan’da, Müslümanlara yönelik korku, önyargı ve güvensizliğin artmasına yol açtı. İslam’ın 7. yüzyıldan bu yana Hindistan’da olmasına rağmen, çoğu Müslüman olmayanların hala Ramazan ayında neden oruç tuttukları, kime ve neden ibadet ediyor, mescit, camilerin içinde neler yapılır gibi sorular merak edilmeye ve sorulmaya devam ediyor. Gujurat, Ahmabad şehrinin Soni Ni Chawl Yolu’nda bulunan Ömar Bin Khattab caminin mütevelli heyeti, Müslüman olmayanları mescitlerini ziyaret etmeye ve İslam hakkında sorular sormaya davet ettikleri ‘Camiyi ziyaret edelim’ adlı bir girişim başlattı.

İLK DEMELERİNDE 150 HİNDU ERKEK VE KADIN DAVET EDİLDİ

İlk denemelerinde, mütevelli heyeti, müslümanların namaz kılmalarına ve wudu denilen ritüelist abdestlere tanıklık etme konusunda birinci elden bir deneyime sahip olan, mescidin içinde 150 Hindu erkek ve kadını davet etti. Mescidde mütevelli heyeti olan Moinuddin Nasrullah, konu ile iligli açıklamalarda bulunarak, “Müslüman olmayanlar mescidin içinde ne yapıldığını merak ediyor. Bunun çözümü onları Mescid’e davet etmek. Bazı Müslümanlar, Müslüman olmayanların mescidlere girmelerine izin verilmemesi gerektiğini düşünüyor, ancak bu kavram bizim sevgili Hazreti Peygamber aleyhi selam’ın zamanında, Yahudiler ve Hristiyanlar mescitlere girebiliyorlarmış” ifadelerini kullandı.

“DİNİ KAVRAMLARINI ANLATIYORUZ”

Mouinuddin, “Dualarımızda yaptığımız her ritüeli ziyaretçilerimize vudu’dan (abdest) duaya kadar gösterdik. Gönüllülerimiz Tanrı kavramını, Peygamberin yaşamını ve diğer temel İslami kavramları açıklamaya çalışıyorlar.” dedi. Moinuddin, müslüman binaların içindeki çeşitli konularda, Müslüman olmayanları İslam’da Tanrı kavramı, Kur’an’ın ne olduğu, mesajı nedir, vb. konularda eğiten birçok interaktif panel bile kurduğunu belirtti. Mouniddin, “Ziyaretçilerimizden olağanüstü bir tepki aldık. Mescid’in içine girdiler ve mesajımızı dinlemek için değerli zamanlarını verdi.” diye konuştu.

Mouniddin, tüm mescidlerin Müslüman olmayanları kendi mekanlarına davet etmeleri ve İslam’ın mesajını yayma fırsatını kullanması gerektiğini dile getirdi.

Editör: TE Bilisim