Geçiş ihlali yapan sürücülere ceza kesilir ve bu ceza Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) borcu olarak adlandırılır. HGS kartında bakiye bulunmadan geçiş yaparsanız, geçiş ihlali olarak adlandırılır.

HGS borcunuzun olup olmadığını PTT ve E-Devlet sitelerinden öğrenebilirsiniz. PTT resmi internet sitesinden HGS borcu olup olmadığını “Geçiş İhlali Sorgula” bağlantısına tıklayarak kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

E-Devletten HGS borcunuzu ise aşağıda belirtildiği şekilde öğrenebilirsiniz.

Öncelikle TC kimlik numarası ve kişiye özel şifre ile sisteme giriş yapılır, Sonrasında e-Hizmetler bağlantısına tıklanır, Ardından PTT Genel Müdürlüğü menüsünde bulunan “Hızlı Geçiş İhlali Bilgileri Sorgulama” seçeneğinden borcunuzun olup olmadığı da öğrenilmektedir.

Ayrıca HGS plakaya tanımlı tek hesap üzerinden işlem gerçekleştirdiği için bir kartın farklı araç üzerinde kullanılmasına izin verilmez. Yeni araç için yeni kart çıkartılmalıdır. Eski kartta kalan bakiyeleri yeni kartınıza devredebilirsiniz.

HGS Borcu Nasıl Ödenmektedir?

HGS borcunu tahsil etmek için birçok seçenek sunulmuştur. HGS kartına para yüklendiği zaman bulunan borcunuz, kart hesabınızdan otomatik olarak çekilmektedir. HGS’nin anlaşmalı olduğu bankalardan, PTT şubelerinden veya internet üzerinden HGS kartınıza para yükleme işlemi yapılabilmektedir. Ayrıca HGS abonesi olan kişiler kullanılan aracın sınıfına uygun kart kullanmalıdırlar. Araçlarının sınıfına uygunsuz olarak HGS kartı kullanan kişiler bu durumda ısrarcı oldukları takdirde, HGS etiketleri kara listeye alınır ve ceza kesilmektedir. Ayrıca borç, bildirildiği ilk 15 gün içerisinde ödenir ise 10 kat idari para cezası üzerinden %25 indirimli ödeme imkanı da sunulmaktadır.

HGS Borcu İtirazı Yapılabilir Mi?

Hatalı borçlandırma durumlarında HGS borcu itirazı yapılabilmektedir. Borç ödendiği halde tekrar borçlu görünme durumlarında veya geçiş ihlali itirazlarında HGS müşteri hizmetleri aranarak “Karayolları Genel Müdürlüğüne” itirazda bulunabilir. Ayrıca “0 850 460 60 60” aranarak itiraz hakkında detaylı bilgi alınabilmektedir. Yine itirazda bulunmak isteyen kişiler [email protected] adresine mail yollayarak itiraz nedeni yazılı şekilde beyan edilebilir. Yollanılan mail kuruma ulaştıktan sonra kurum tarafından değerlendirilerek kişiye geri dönüş yapılmaktadır. Geçiş ihlali yapıldığı zaman kişinin cep telefonuna ihlalin yapıldığı yer, tarih ve saat mesaj şeklinde gönderilmektedir. Bu gibi durumlarda da yanlışlık olup olmadığını anlamak daha kolay hale gelmektedir.

HGS Kartı Almak İçin Hangi Evraklar Gereklidir?

Beyan edilecek evraklar kişinin ve aracın güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla istenilen evrakları tam ve eksiksiz şekilde beyan etmek gerekmektedir. HGS kartı veya etiketi almak için PTT merkezine veya işyerlerine başvuruda bulunmak yeterlidir. Öncelikle HGS kartı veya etiketi şahıs adına alınacaksa aşağıda belirtilen evraklar istenmektedir.

TC kimlik kartı

Ruhsat Ruhsat fotokopisi

Kurum adına alınacak HGS kartı veya etiketi için istenilen evraklar ise şöyle;

Temsil Belgesi Araç ruhsatları Araç ruhsatlarının fotokopisi

Kiralık araçlar için HGS kartı veya etiketi almak isteyen kişilerin kurum adına almak istiyorlarsa kurumlardan istenilen belgeleri, bireysel alınıyorsa bireysellerden istenilen belgeleri ve bu belgelere ek olarak sözleşmeleri ile beraber PTT merkezlerine veya işyerlerine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. PTT den alınan HGS kartlarının veya etiketlerinin güncelleme işlemleri ise yine PTT merkezlerinden veya işyerlerinden yapılabilmektedir. Ayrıca HGS ürünlerinizin ödemelerini otomatik ödeme talimatı yoluyla da gerçekleştirebilirsiniz. PTT Bank hesabı veya kredi kartınız üzerinden otomatik ödeme talimatı vermek mümkündür. Ancak bu işlemi yapabilmek için kartınızın e-ticaret işlemine açık olması gerekmektedir.

HGS Ürünü Varken Neden Geçiş İhlali Uyarısı Alınır?

Kartlı kaçak geçiş uyarısı almanın birkaç nedeni olabilir. Bu nedenler maddeler halinde aşağıda belirtilmiştir.

Ürünün bakiyesinin bulunmaması

Aracınız metalik cama sahip olabilir Etiketinizde yıpranma olabilir Aracın camlarında da film olmamasına dikkat etmek gerekmektedir

Eğer yukarıdaki sorunların hiçbirine sahip değilseniz yine geçiş ihlali yapmış sayılarak HGS borcu çıkıyorsa PTT işyerlerinden yardım ve detaylı bilgi alabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim