Kış aylarında sıkça tercih edilen salep ve boza genellikle tarçınla lezzetlendiriliyor. Hem çubuk hem de toz olarak tüketilen tarçının sağlık açısından pek çok faydası bulunuyor. Başta vücuttaki şeker dengesini düzenleyen tarçın, bitki çaylarında sıkça tercih edilen baharatlar arasında… Ancak ithal tarçının sanılanın aksine faydadan çok zararı dokunuyor.

KARACİĞER TEHDİT ALTINDA

Journal of Agriculture and Food Chemistry adlı dergide yayınlanan makaledeki çalışmada Çin’den ithal edilen ve bir tür ağaç kabuğu olan Çin tarçını, içinde bulunan kumarin maddesinin fazlalığıyla sağlık için risk taşıyor.

Bilimsel çalışmalarda kanın pıhtılaşmasını engellediği tespit edilen kumarin maddesi, iç kanamaya ve beyin kanamasına neden oluyor.

NASIL AYIRT EDİLİR?

Çin tarçınının maliyeti Seylan tarçınına göre daha ucuz olduğundan gıda fırsatçıları tarafından tercih edilirken, insan sağlığına verdiği zarar düşünülmüyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre 70 kiloluk bir insan günde en fazla 7 miligram kumarin alabiliyor. Avrupa Gıda Güvenliği Birliği EFSA ise, 1 gram Çin tarçınında bulunan kumarin miktarını 3,8 miligram olarak tespit etti.

Tüketicinin kumarin maddesinin daha az olduğu Seylan tarçınını fark edebilmesi için ise tek seçeneği var. Vanilyaya benzeyen kokusuyla tanınan bir kumarin, tarçının rengini koyulaştırıyor. Uzmanlar tüketiciyi tarçın satın alırken açık renkli olanların tercih edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Editör: TE Bilisim