Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye, Doğu Akdeniz’de ve Ege’de attığı adımların yanı sıra diplomasiyi de kullanarak muhataplarını masaya çekmeyi başarıyor. Türkiye’ye karşı “Gerilim siyasetini” adeta “Varlık” sebebi olarak gören Yunanistan’da Türkiye’nin “Diyalog” çağrısına farklı tepkiler var. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın‘ın Oruç Reis’in sondaj çalışmalarının bir ay süreyle ertelenecek yönündeki açıklaması Yunan kamuoyunda geniş yer buldu. Türkiye’nin Yunanistan ile diyalog kurarak gerginliğe sonuç vermeden bir diyalog çözümü isteğini vurgulayan İbrahim Kalın, Yunan gazetelerinde manşet olurken, Türkiye’nin sondaj faaliyetlerini ertelemesi güçsüzlük göstergesi olarak lanse edildi.

TÜRKİYE GERİ ADIM MI ATTI?

Özellikle sosyal medyada yapılan paylaşımlarda “Korkak Erdoğan” teması işlendi. Yunan kamuoyu erteleme kararının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel isteği olması detayına da dikkat çekerek, “Saldırgan politikalarıyla bölgede tehdit oluşturan Erdoğan geri adım attı” görüşünü ön plana çıkardı. Yunanistan’ın kararlı duruşu ve egemenlik haklarından vazgeçmeyen tutumu nedeniyle Türkiye’nin geri adım attığı öne sürüldü.

DENDİAS’TAN “BİZ DE HAZIRIZ” MESAJI

Söz konusu gelişmeler Yunan kamuoyunda “Türkiye geri adım attı” şeklinde yorumlanırken, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise “Biz de diyaloga hazırız” mesajı vererek bu kesimin hevesini kırdı. Temaslarda bulunmak üzere başkent Atina’da bulunan İspanya Dışişleri, Avrupa Birliği (AB) ve İş Birliği Bakanı Arancha Gonalez Laya ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Dendias, “Yunanistan’ın da komşusu Türkiye’ye karşı saygılı olduğunu” öne sürdü. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarıyla ilgili açıklamalarına da değinen Dendias, “Baskı veya tehdit olmadan Türkiye ile diyaloğa hazırız. Türkiye ile tek sorunumuz, kıta sahanlığı ve deniz yetki alanlarının belirlenmesidir.” dedi.

MÜZAKERE MASASI BEKLENİYOR

Şimdi “Türkiye ile hangi kapsamda diyalog kurulacak” sorusu Yunan kamuoyunda konuşuluyor. Zira Yunanistan sondaj yapılması planlanan Meis adası ve çevresinin egemenlik haklarının tartışmasız bir şekilde kendisine ait olduğunu öne sürerken Türkiye’nin diyalog talebine kapıyı en baştan kapatmış durumda. Bununla birlikte Türkiye ile olası bir müzakerenin Başbakan Kyriakos Miçotakis’in popüleritesini düşürme riski de mevcut. Çünkü muhalefet partileri “Türkler’e egemenliğimizi satıyorsunuz” eleştirisi ile Başbakan Miçotakis’in karşısına dikilebilir. Sonuç olarak, bir aylık müzakere sürecinde Yunanistan’ın nasıl adım atacağı ve hangi konuları müzakere açacağı merakla bekleniyor.

Editör: TE Bilisim