Türkiye’de 2000’li yılların başında tanıştığımız kentsel dönüşüm sayesinde hem vatandaşlar daha rahat evlerde ikamet etmeye başladı hem de çevredeki düzenle birlikte şehirler de nefes aldı. Kentsel Dönüşüm sırasında yıkılan yapıların sahiplerine Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kira desteği yapılmaktadır.

Eskiyen yapılarda, deprem riski taşıyan binalarda ve risk durumu kötü olan işyeri ile konutlar için bakanlığın yaptığı bu destek sayesinde kat malikleri zorluk yaşamadan süreci atlatmış oluyor. Kentsel Dönüşüm sürecinde kira yardımı almak için bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. Peki, 2020 Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Şartları Neler? İşte detaylar…

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Şartları

2020 yılı itibariyle sunulan kentsel dönüşüm kira yardımı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Kentsel dönüşüm kira yardımı, geçmiş yıllarda 26 ay süre ile verilirken, mevcut yasa ile 48 aya çıkarılmıştır.

Kira yardımı, oturduğu evin belirli nedenlerle kentsel dönüşüme giren vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamamaları adına verilmektedir. E-devlet sistemleri üzerinden başvuruların takip edilmesi ve destek sonuçları öğrenilebilmektedir.

Kira yardımı kapsamında özellikle riskli yapılarda oturan kişilerin farklı bir binaya tahliye edilme işlemi tamamlanmaktadır. Bu tahliye durumu sonucunda ek ödeme yapılmasının önüne geçilmektedir.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kentsel dönüşüm kira yardım başvurusu, E-devlet olarak bilinen www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden yapılabilmektedir. Bu sistem üzerinden başvuru yapabilmek için daha önce sisteme giriş yapılmış olması gerekmektedir.

E-devlet işlemleri için ilk şifre PTT şubelerinden kapalı zarf içerisinde alınmaktadır. Bu şifrenin sisteme giriş yapılmasının hemen ardından, herhangi bir güvenlik açığı oluşmaması için değiştirilmesi gerekmektedir.

T.C kimlik numarası ve yeni şifre ile sisteme giriş yapılmasının ardından sol tarafta bulunan E-hizmetler bölümüne giriş yapılması gerekmektedir. Bu bölüm içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başlığı altında kentsel dönüşüm kira yarımdı sekmesine tıklanarak sorgulama ve başvuru işlemleri yapılabilmektedir.

Bunun dışında E-devlet ana ekranının üst köşesinde bir arama butonu bulunmaktadır. Bu buton içerisine kentsel dönüşüm kira yardımı yazılarak istenen bilgilerin detaylı ekranına ulaşılabilmektedir.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli evraklar, şu şekilde sıralanmaktadır:

Başvuru yapacak kişinin doldurması gereken bir başvuru formu Yardım alınacak konuta ait tapu belgesinin fotokopisi Nüfus kayıt örneği IBAN numarası, herhangi bir devlet bankasına ait

Bu evrakların teslim edilmesinin ardından başvuru sonucunun da takip edilmesi gerekmektedir. E-devlet üzerinden ya da IBAN hareketleri üzerinden kira yardımının verilip verilmediği öğrenilebilir.

Kira yardımı almak isteyen kişilerin süreci hızlandırabilmeleri için başvuru esnasında evrakları yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Eksik evrak olması halinde sürecin daha fazla uzaması söz konusu olabilmektedir.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Kriterleri Nelerdir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı kriterleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenmekte olup şu şekilde ilan edilmektedir:

Kira yardımı alınmak istenen konutun kentsel dönüşüme risk durumu nedeniyle girecek olduğunu belgeleyenler için bir destek projesidir. Kentsel dönüşüm esnasında evde oturan kişinin binada yaşamıyor olması gerekmektedir. Farklı bir binaya taşınanlar için kira yardımı yapılmaktadır. Kira yardımı alacak kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması da kriterlerin başında yer almaktadır.

Bu kriterleri sağlayan herkes için devlet tarafından kira desteği sunulmaktadır. Kira desteği ile vatandaşların ek bir ödeme yapmasının önüne geçmek ve bütçelerine yardımcı olarak mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmaktadır.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardım Tutarları Nedir?

Kentsel dönüşümde kira yardım tutarları, taşınma masrafları dışarıda tutulduğunda aylık 1.150 TL civarında olmaktadır. Fakat bu tutar evin kira değeri göz önünde bulundurulduğunda değişiklik gösterebilmektedir.

Kentsel dönüşüm nedeniyle taşınması gereken vatandaşlar için taşına süreçlerinin desteklenmesi adına ortalama 5.750 TL tutarlarında da taşınma destekleri verildiği bilinmektedir.

Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusunun yapılmasının ardından başvuru süreçleri değerlendirilmektedir. Olumlu başvuru olması halinde 48 ay boyunca düzenli olarak bu tutarların ödemesi yapılmaktadır.

Kira yardımı alınırken, yapılacak olan incelemeler aynı zamanda dönüşüme girecek olan evlerin de değerlerinin incelenmesini içermektedir. Bu nedenle kira yardım tutarları ev durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Editör: TE Bilisim