Türkiye’nin bütün illerinde hizmet veren BİLSEM eğitim kurumları, öğrencilerin yeteneklerinin üzerine gidilerek geliştirilmesinin ve öğrencinin geliştirdiği yeteneği üzerinden bir kariyer kurabilmesinin önünü açar. Peki BİLSEM nedir? İşte detaylar…

BİLSEM Nedir?

BİLSEM yani Bilim ve Sanat Merkezleri, müfredata bağlı örgün eğitimlerine devam eden ancak bilim ya da sanat dallarından birinde özel beceri, yetenek ve istek geliştirmiş öğrencilerin, eğitimlerine bu doğrultuda devam etmelerini amaçlamak üzere kurulmuş özel bir eğitim kurumudur.

BİLSEM, öğrencilerin devam eden eğitimine alternatif olarak geliştirilen bir okul değildir. Bu sebeple, öğrencinin eğitimini tamamen devralmaz. Öğrenci okulundaki örgün eğitimine devam ederken, okul saatleri dışında, bilim ve sanat merkezlerindeki özel eğitimlerine devam edebilir. Özellikle Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ile ortak çalışmalar yapan BİLSEM, öğrenci adayı seçiminde de bakalığın öğretmenlerinin tecrübe ve bilgisinden yararlanmaktadır.

BİLSEM Sınavı Nasıl Yapılır?

BİLSEM sınavı aşamaları iki kısımdan oluşmaktadır. Sınavın aşamaları şunlardır:

Katılımcılar ilk olarak grup tarama aşamasından geçirilir. Bu aşamada katılımcılara, bulunduğu sınıf düzeyinde sorular sorulur. Bu sorular tıpkı müfredatın içerisinde yer alan sınavlar gibi, öğrencinin eğitim yılında sahip olması gereken bilgileri ölçer. Sınavda yanlış cevaplanan sorular, doğru cevaplı soruları etkilemez. Seçilen öğrencilerin müfredat eğitimleri de devam ediyor olacağı için grup taraması aşaması da oldukça önemlidir. İkinci aşama ise bireysel değerlendirme aşamasıdır. Grup tarama aşamasının sonuçlarına göre, MEB tarafından bölümlere göre konulmuş puan barajlarını geçen öğrenciler, yeteneklerine göre özelleştirilmiş bölüm sınavlarına girmeye hak kazanırlar. Yetenek sınavına girmeye hak kazanan öğrencilere, ikinci aşama için randevu verilir ve öğrenciler yetenek sınavına girer. Yetenek sınavından da geçer not alan öğrenciler BİLSEM kurumlarına kayıt olmaya hak kazanır.

BİLSEM Sınavında Yetenek Bölümleri Nelerdir?

İkinci aşamada yer alan BİLSEM sınavı yetenek bölümleri, sanat ve bilim üzerine yoğunlaşmış şekilde ayrılmıştır. BİLSEM sınavı yetenek testine tabi tutulan öğrencilerden şu yetenek bölümlerinde başarılı olunması beklenmektedir:

Genel zihinsel yetenek, Görsel sanatlar, Müzik.

BİLSEM Sınavına Kimler Girebilir?

BİLSEM sınavına girebilen öğrenciler genellikle ilk okul aşamasında seçilmektedir. Özellikle 1., 2. ve 3. sınıf öğrencilerine sınava girme hakkı tanınırken bazen 4. sınıf öğrencileri için de sınav açılabilmektedir.

Özellikle yeteneği körelmemiş, heyecanı bitmemiş ve daha fazla geliştirilebilir olması sebebiyle küçük yaştaki öğrenciler tercih edilirken, öğrencilerin yeteneklerinin kalıcı şekilde geliştirilebilmesi hedefleniyor.

BİLSEM Sınavına Nasıl Başvurulur?

MEB tarafından, üstün yetenekli öğrencilerin tespit edilmesi için görevlendirilen kişiler sınıf öğretmenleridir. Sınıf öğretmenleri aracılığıyla, yetenekli öğrenciler için e-okul üzerinden başvuru formu oluşturulur ve öğrenci sınava başvurabilir. BİLSEM sınavı başvurusu yapmak isteyen öğrenciler, öğretmenlerinden talep edebilirler.

BİLSEM Sınavı Başvuru Ücreti Ne Kadar?

Geçmiş yıllarda her sınav için olduğu gibi BİLSEM sınavı için de başvuru ücreti alınmaktaydı. Geçtiğimiz dönemlerde 50 lira olarak açıklanan başvuru ücreti, 2019-2020 eğitim yılından itibaren alınmamaya başladı. Sınava girmek isteyen öğrenciler, hiçbir ücret ödemeden bu imkândan faydalanabilecekler.

BİLSEM Eğitim Programlarında Neler Var?

BİLSEM sınavı sonucu başarılı olan ve BİLSEM’de eğitim görmeye hak kazanmış öğrenciler, BİLSEM eğitim programı kapsamında şu programlardan yararlanırlar:

Destek, Uyumluluk, Bireysel yetenek fark ettirme, Özel yetenekleri geliştirme, Proje üretimi içerisinde bulunma, Proje yönetimi kısmında yer alma.

Editör: TE Bilisim