Semih Pişkin / Özel Haber / Diriliş Postası

Avruğa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nden beklediği sonucu alamayan Yunanistan, yenilgiyi tartışmaya başladı. Yunan medyası başka Başbakan Kiriakos Miçotakis’i sorumlu tutarken AB Liderleri’ne de öfkeli suçlamalar yöneltti. Miçotakis, söz konusu zirveye ilişkin yaptığı açıklamada “Henüz her şeyin bitmediğini” söyledi. Türkiye’yi provokatif davranmakla suçlayan Yunan Başbakan, AB’nin yaptırımlar cevap vereceğine inandığını söyledi.

Medya hükümete öfkeli

Miçotakis’in ‘gaz alma’ nev’inden yaptığı açıklamalar ülkede yükselen tansiyonu düşürmeye yetmedi. Atina Pandion Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Direktörü Prof. Konstantinos Filis, Ta Nea gazetesindeki yazısında, Yunan hükümetinin, başından beri güçlüklerini ve sonuç getirmeyeceğini bilmesine rağmen, Türkiye’ye yaptırımlarda ısrar ederek, kendini çıkmaza ittiğini vurguladı. “AB, çeşitli üyelerinin çıkarları ve Türkiye’ye verdikleri önem nedeniyle sert yaptırımlar kararlaştıramaz” yorumuyla AB’nin Türkiye’den vazgeçemeyeceğine işaret eden Filis, “Yumuşak yaptırımlar ise hiçbir sonuç getirmez ve sadece AB’nin prestijine zarar verir. İşte Türkiye de bunları çok iyi biliyor” dedi.

Macron’u Merkel ikna etti

Yunanistan’ın en popüler gazetelerinden bir olan Kathimerini ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron faktörüne dikkat çekti. Son dönemde Türkiye’ye yönelik oldukça şahin açıklamalar yapan Macron’dan yaptırımlar konusunda oldukça ümitli olan Yunan gazete, hayal kırıklığını “Macron’u Merkel ikna etti” yorumuyla yansıttı.

Kathimeri’ni de yer alan değerlendirmede şu ifadelere yer verildi: “Berlin-Roma-Madrid bloku, Türkiye’ye yeni yaptırımlar kararlaştırılmasına karşı çıktı. Paris de sert yaptırımlarda ısrarlı görünmedi. Viyana ise daha ilk taslaktan tatmin olmuş izlenimini verdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emannuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, AB’nin ilişkileri daha da tırmandırması halinde, Türkiye’nin Moskova ve Pekin’e daha da yaklaşacağı şeklindeki endişelerine anlayış gösterdi ve Merkel’in argümanına ikna oldu.”

Macron’a öfke büyük

Efsin gazetesi ise “Türkiye’ye tahammül zirvesi” başlıklı haberinde “AB’nin bu defa, geçen ekim ayındaki zirvede aldığı kararlar için bir tek Türkiye’den özür dilemediği kaldı” ifadesini kullandı. Başta Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a güvenerek, Brüksel’deki zirvede sert yaptırımlar kararlaştırılması halinde, muhtemel bir Türkiye-AB krizinden yararlanarak, diyalog masasından kaçabileceği hesapları yapan Yunan hükümetinin, yaşadığı düş kırıklığından sonra atacağı adımlar ise Atina’da merak konusu. Elefteros Tipos gazetesi, “Cesaretsiz Avrupa” başlığıyla AB liderlerini eleştirirken popülist ve milliyetçi Kontra gazetesi, “Avrupa’nın tavukları bizi Türkiye ile diyaloğa sürüklüyor. Sadece Merkel değil, firkateyn almadık diye Fransa Cumhurbaşkanı Macron da bizi sattı” yorumunda bulundu.

Editör: TE Bilisim