Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi

ABD’nin başta Golan Tepeleri’ndeki İsrail işgalini meşrulaştırması ve Batı Şeria’daki Yahudi işgalini işgal olarak görmediklerini vurgulaması İsrail’in iştahını kabarttı. Kudüs’ü ve el Halil’i tamamen Yahudileştirmek isteyen İsrail, 2019 yılını daha fazla yıkım gerçekleştirerek geçirdi. 2019’da sadece Kudüs’te yıkılan ev sayısı 648 oldu. Filistinliler’in ev yapmasının neredeyse imkansız olduğu Kudüs’te her gün ortalama 2 ev yıkıldı. 2019’u yıkımla geçiren İsrail 2020’ye de yıkımla başladı. Alınan bilgiye göre Kudüs’ün Silvan mahallesinde bir ev önceki gün sabah saatlerinde bir evi yıktı.

YENİ MESKEN MAĞARALAR

Yıkım en ağır şekilde hissedildiği bölgelerden biri olan El Halil’de ise evleri yıkılanlar mağaraları mesken tuttu. El-Halil’deki El-Mufakkara köyü sakinleri, bölgedeki mağaralara yerleşmek zorunda kaldı. 100 nüfuslu 19 aile, alt yapı hizmetlerinin bulunmadığı bölgede, birçok temel ihtiyaç malzemesinden mahrum şekilde yaşıyor. Köyün muhtarı Mahmud el-Hamamede köylülerin durumuna ilişkin yaptığı açıklamada, Filistinlilerin, inşaat yasağı, yıkım faaliyetleri gibi devam eden İsrail baskıları altında zor bir hayat yaşadığını belirtti.

MESCİD-İ AKSA’YI BÖLDÜLER

Öte yandan Müslümanlar’ın ilk kıblesi Mescid-i Aksa’yı yıkıp yerine Süleyman Tapınağı yapma hedefinde olan işgal rejimi, 2019’da Harem-i Şerif’e yönelik baskınları da teşvik etti. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun partisi Likud Milletvekili Yehuda Glick’in başını çektiği baskınlar yıl boyu devam ederken 2019’da Müslümanlar’ın haremine giren Yahudi sayısının 29 bin 610 olduğu açıklandı. 2003 yılından beri Yahudi haydutlara polis koruması vererek baskınları teşvik eden Siyonist rejim, Mescid-i Aksa’yı ‘zamansal’ olarak bölme hedefini gerçekleştirdi. Mescid-i Aksa’nın belli gün ve saatlerde Yahudilere tahsis edilmesini isteyen Siyonist rejim, özellikle sabah saatlerinde polis koruması sağlayarak Yahudiler’in Harem-i Şerif’e girmesini sağlıyor.

Editör: TE Bilisim