Hasan Taşkın / Ankara

Kurultayın yürütme kurulu eş başkanları ise Başbakan Binali Yıldırım ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan olacak. Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği’nin yaptığı çalışmaları tanıtmak ve paylaşmak için düzenlenen ‘7. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı’ Enerjide ve Ulaşımda Kıta Aşan Mega Projeler ana teması ile 36 ülkeden mühendis, mimar, şehirci, edebiyatçı ve kültür sanat insanları da hazır bulunacak.

Haydar Aliyev’in hatırasına ithafen Bakü’de yapılacak

Başbakan Binali Yıldırım, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği aracılığı ile kurultay öncesi şunları söyledi: “Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği, ‘Bir olalım, iri olalım, diri olalım’ düsturuyla hareket eden sivil toplum teşkilatı olarak, bu alandaki çalışmalarını aksatmadan sürdürmektedir. Mensubu olduğum bu camianın, başta meslektaşlarımıza ve insanlığa çok hayırlı işler yaptığına ve yapacağına olan inancım tamdır. Böyle bir birliğin üzerimize yüklediği tarihi sorumluluğun bilincini ve gururunu taşırken, Türk-İslam Dünyası’nın ‘Dilde, Fikirde, İşte birlik’ hedefleri, bizler için vazgeçilmez bir kılavuz olmaktadır. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı, Enerjide ve Ulaşımda Kıta Aşan Mega Projeler ana teması ile Azerbaycan’ın unutulmaz önderi, Haydar Aliyev’in hatırasına ithafen Bakü’de yapılacaktır.“

Hedef: Köprüleri yeniden inşâ etmek

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Sekreteri Dr. İlyas Demirci de kurultayın amacını şu şekilde açıkladı: “Türk Milleti olarak bizleri köklü geçmişimizden güçlü geleceğimize ebedi bağlarla bağlayacak köprüleri yeniden inşa etmek, Kaşgar’dan Endülüs’e Türk-İslam şehirlerimizin sokaklarında, kaşanelerinde, harabelerinde ve saraylarında mührü sökülmez bir hazine olarak yaşatacağımız Türk damgalarını ebedileştirmek, mühendislik, mimarlık ve şehircilik alanında Türk Dünyası Standartlarını oluşturarak kimlikli ve kişilikli mimarimiz ile yeni şehirler kurmak, Türk âleminin manevi zenginliğini, ortak değerlerini, dilini, edebiyatını, tarihi mirasını ve kültürel varlıklarını yansıtan yeni eserler projelendirecek yeni Mimar Sinanlarımızı yetiştirmek, yaşadığımız dünyada meydana gelen değişimleri yakından izlemek değerlendirmek ve onlardan sonuç çıkararak insanlığın geleceğine yön vermek, Türk Soylu halkları birbirine sahip çıkmaya, paylaşarak zenginleşmeye çağıran “dilde, fikirde, işte birlik” anlayışını hakim kılmak ve Yüce Türk Milletini layık olduğu muasır medeniyetler seviyesinin üzerine yeniden çıkarmak kurultayımızın en ileri amacıdır.”

Editör: TE Bilisim