Durim Abazi / İstanbul / Özel Haber

Alman yetkilisi Susanne Schütz, Sırbistan’ın Priştine ile müzakerelerde “AB’ye katılım müzakereleri” çerçevesinde ilerleme kaydetmesi gerektiğini söyledi.

Susane Schütz, ABD Devlet Başkanı Joe Biden’in göreve gelmesiyle birlikte, diyaloğun yeni bir kazanacağını belirterek, “Bunun kolay olmadığını biliyoruz, ancak Sırbistan’ın da Kosova’nın bağımsızlığının artık iptal edilemeyeceğini anladığına inanıyorum. Ayrıca 20 Ocak’tan itibaren Amerika Birleşik Devletleri’nde müzakerelere kesinlikle yeni bir ivme kazandıracak başka bir yönetimin olacağını unutmamalıyız.” ifadelerini kullandı.

Schütz, dir süredir konuşulan toprak değişiminin “gündemde olmadığını” da kaydetti.

BİDEN’İN GELİŞİ DİYALOG SÜRECİNİ DEĞİŞTİREBİLİR

Belgrad ile Priştine arasındaki diyaloğun erken seçimleri bekleyen Kosova’daki siyasi durum nedeniyle karmaşık olduğunu değerlendiren Susane Schütz, sözlerini şöyle sürdürdü, “Bununla birlikte, yazdan beri, siyasi düzeyde ve hepsinden önemlisi, duyduğumuz gibi, her iki tarafın da yapıcı bir şekilde dahil olduğu uzman düzeyinde birkaç toplantı yapıldı.” Schütz’e göre, diyaloğun “her iki ülkede de siyasi olarak uygulanabilir” ve “Sırbistan ile Kosova’ya AB üyelik umutlarını sağlayan ve bölgesel istikrara katkıda bulunan” kapsamlı bir anlaşmaya yol açması önemli.

Alman yetkiliye göre, yeni yönetimin Beyaz Saray’a gelişi Belgrad ile Priştine arasındaki müzakereler için yeni bir itici güç olabilir.

Editör: TE Bilisim