Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah / Atina

Ege adalarında göçmenlerin tutulduğu insanlık dışı koşullar Avrupa medyasında da gündem olurken, Yunan ordusu lider kadrosunun kilit isimlerinden Konstantinos Ginis, Başbakan Kyriakos Miçotakis’e hitaben “Derhal Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması’nın yeniden düzenlenmesi için harekete geçmeliyiz” mesajı gönderdi.

“Bütün yük Yunanistan’ın omuzlarında!”

Ginis, bu hamlenin sebebini “Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyaseti doğrultusunda göçmenleri ülkemize karşı saldırı aracı olarak kullanıyor. Türkiye’nin anlaşmalar gereği kontrol ettiği ve tesislerinde ağırlaması gereken bu insanların botlarla adalarımıza gelmesine göz yumuluyor. Bir şekilde buraya geçenleri kamplardan alıp otellere yerleştiriyoruz. Bu otel fotoğrafları sosyal medya aracılığıyla her kesime ulaşıyor. Sanki diğer göçmenlere ‘Siz de gelin’ mesajı verir gibi oluyor. Mevcut anlaşmada birçok Avrupa Birliği ülkesine çok az görev düşüyor. Bütün yük Yunanistan’ın omuzlarında. Bu durumu derhal değiştirmemiz lazım” ifadeleriyle açıkladı.

Ankara’ya “İhlal” eleştirisi

Yunan General Ginis, Türkiye’nin göçmen saldırısına aynı şekilde cevap vermenin hayati olduğunu, bu saldırılar için karşı hamle geliştirmek gerektiğini de sözlerine ekledi. Ginis “Egemenlik haklarımızı sürekli olarak ihlal ederek saldırgan bir tavır sergileyen Türkiye, şimdi de göçmen silahını kullanıyor. Saldırıları giderek artıyor. Egemen bir devlet olarak bizim de aynı şekilde cevap vermemiz gerekir” diye konuştu.

Yunan ordusunun üst düzey yetkililerinden Ginis, Türkiye’nin göçmenleri kullanarak Yunanistan’a saldırdığını öne sürdü ve bu ifadeleri kullandı; “AB Geri Kabul Anlaşması kurallarının derhal değiştirilmesi lazım.”

AB’de göçmen çatlağı var

Avrupa Birliği anlaşmaları kapsamında göçmen, AB sınırlarına yasadışı yollardan girdiği ülkede işlemlerini yaptırmak zorunda. Dolayısıyla Türkiye’den geçenler Yunanistan’da, Libya kıyılarından gelenler ise İtalya’da birikiyor. Bu iki ülke, göçmen kriziyle mücadele konusunda yalnız bırakıldıklarını sürekli olarak dillendirirken, prosedürü değiştirmeden bu krizle etkin bir şekilde mücadelenin mümkün olamayacağını savunuyorlar.

Editör: TE Bilisim