Diriliş Postası Muhabiri Furkan Benli-İstanbul

Libya’daki taraflar hafta başında, Türkiye ile Rusya’nın arabuluculuğunda bir ateşkes metni üzerinde uzlaştı.

Ancak metni sadece, Uluşlararası meşruiyete sahip ve Türkiye, Katar ve İtalya’nın desteğini alan başkent Trablus’taki hükümetin başkanı Fayez el Sarraj imzaladı.

2014’ten bu yana ülkede hakimiyet kurmak için birçok çatışmaya sebep olan Halife Hafter önce süre istedi ardından anlaşmayı imzalamadan Moskova’yı terk etti.

“HAFTER BARIŞ İSTEMİYOR”

Peki, ilk başta ateşkesten yana olduğu izlenimini veren ardından Moskova’dan ateşkesi reddederek terk eden darbeci Hafter, neden ateşkesi imzalamadı? Konu hakkında Diriliş Postası’nın sorularını yanıtlayan gazeteci- yazar Mustafa Özcan, Hafter’in müzakere veya barış istemediğini ve bunun aksine bölgede askeri çözüm istediğini belirtti. Özcan, “Putin, Türkiye ile birlikte ateşkes noktasında Hafter’i ikna etmeye çalıştılar. Hafter’in de sonuç itibariyle Wagner güçlerinin destek vermesi sebebiyle Rusya’ya askeri bağımlılığı var. Bundan dolayı herhalde Rusya’nın telkinlerine fazla karşı koyamadı ve Moskova’ya geldi. Ancak nasıl geldi ve nasıl geri döndü orası biraz muamma, tam olarak aydınlanabilmiş değil.” dedi. Ayrıca Özcan, Hafter’in Mısır’ın ve BAE’nin de yanında olmasını istediğini ve Moskova’dan gitmesinin bu konuda Rus yetkililerle anlaşamadığı için tepki göstermiş olabileceğini de belirtti.

Hafter’in masadan kalkmasının ikinci sebebini ise ateşkeste yapılan protokolün içerisinde Hafter’in yanındaki militanların biraz geriye çekilmesi istendiğini ve bu duruma tepki göstermiş veya reddetmiş olabileceğini belirten Özcan, “Bütün bunları değerlendirdiğimizde Hafter’in Moskova’dan kaçma sebebi ortaya çıkıyor. Çok istekli olmasa da telkinlerle Moskova’ya geldi. Oradaki müzakere ortamı hoşuna gitmediği için ateşkesten çekildi ve Moskova’dan ayrıldığı anlaşılıyor.” İfadelerini kullandı.

BERLİN’DE ATEŞKES ÜZERİNDE ANLAŞILIR MI?

Berlin Zirvesinde bölgede ateşkes sağlanır mı? sorusuna “Çıkarı olan büyük ülkeler Hafter’e yönelik bir baskısı olursa hayır diyebilecek hali yok. Çünkü Hafter tek başına ortada değil, destekçileriyle ortada. Dolayısı ile onlara karşı bir itiraz göstermesi mümkün değil. Ama burada toplanan ülkeler kendi aralarında çekişirlerse Hafter de askeri seçenek yolunda ilerleyecektir. Ben İtalya, Almanya gibi Avrupa ülkelerinin ateşkesten yana olduklarını düşünüyorum. Dolayısıyla onlar Hafter’i etkileyen güçlere etki edebilirlerse o zaman ateşkes olabilir, hatta bu ateşkes kalıcı da olabilir. Yani burada Mısır, BAE bir faktör olmakla birlikte büyük ülkeler isterlerse bu ateşkes olur, ne Mısır, BAE ne de Hafter’in kendi başlarına hareket edebilme veya talimat almadan kendi başına bir iş çevirmesi mümkün değil.” İfadelerinde bulundu.

Editör: TE Bilisim