Bugün Müslümanlar için mübarek günlerden olan Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) doğum günü mevlid kandilidir. Peygamber Efendimizin’in (s.a.v) “O gün, benim doğduğum, peygamber olduğum (veya bana vahiy geldiği) gündür.” (Müslim, Siyam 197, 198) diyerek bugüne işaret etmesiyle İslam alimleri günün ruhaniyetinden istifade edebilmek için daha fazla ibadet ve taatte bulunulması gerektiğni söylemişlerdir. Bu tavsiyeleri göz önünde bulunduran Müslümanlar bugünü Allah’ın rızasını kazanma vesilesi sayarak Mevlid kandilinde yapılacak ibadetler Diyanet! Mevlid kandilinde hangi dualar okunur? merak etmektedir. İşte tüm detaylar haberimizde.

MEVLİD KANDİLİNDE HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Gündüzünde oruçlu olmak: Resulullah Efendimiz (s.a.v) doğduğum gün oruç tutarım buyuruyor. Peygamberimiz (s.a.v) oruç tuttuğuna göre, şükredenler olarak Cenâb-ı Hakk’a teşekkür olarak tutmakta sevaptır vardır ve bugün oruç tutmak müstehabdır.

Allah Resulu’na pazartesi günü oruç tutmanın fazileti sorulduğu zaman O da şöyle buyururdu: “O gün, benim doğduğum, peygamber olduğum (veya bana vahiy geldiği) gündür.” (Müslim, Siyam 197, 198)

Bu hadis-i şeriften yola çıkan İslam alimleri Resulullah Efendimiz’in (s.a.v) doğduğu gün oruç tutmanın güzel olacağını ifade etmişlerdir.

Bazı İslam uleması da bugünü bayram vesilesi kılmış ve bayram da nasıl oruç tutmuyorsak bugünü de hayır hasenatta bulunarak geçirmemizin daha efdal olduğu kanaatindedir.

Allahu Teala yüce kitabında “Şüphesiz ki Allâh ve melekleri, Peygamber’e çokça salât ederler. Ey müminler! Siz de O’na salevât getirin ve tam bir teslimiyetle selâm verin!” (el-Ahzâb, 56) demiştir. Peygamber Efendimizin de (s.a.v) birçok hadis-i şerifinde kendisine salavat getirilmesini emretmiştir. Bugün yapılacaklar listemize salavat getirmeyi de ekleyebiliriz.

Ayrıca bu ibadetlerin yanı sıra bu mübarek günü Kur’an-ı Kerim okuyarak, nafile ibadetler ve kaza namazları kılarak belirlediğimiz evrad-ı ezkarları çekerek de ihya edebiliriz.

MEVLİD KANDİLİNDE HANGİ DUALAR OKUNUR?

Mevlid kandiline özel herhangi bir ibadet veya dua belirtilmemiştir. Lakin dinimiz bizi Allah’a yakınlaştıracak her ibadeti bize tavsiye etmiştir. Bu sebeple bu mübarek gün ve gecelerde namaz kılmak, oruç tutmak, Allah’ı zikretmek, kaza ve nafile namazları kılmak, tefekkür etmek, dua etmek gibi ibadetlerle iştigal etmek daha faziletlidir. Bu geceleri bütün ibadet ve dua çeşitleriyle ihya edilebilir. Ayrıca kandil gecelerine ait olduğu kitaplarda yazılı olan ibadetlerinde yapılmasında hiçbir sakınca yoktur. O ibadetleri yerine getiren kimse için sevap yazılır.

Editör: TE Bilisim