Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/İstanbul

Vetevendosje lideri Albin Kurti, Kosova’da eğitim sistemin yetersizliğinden birçok sorunun ortaya çıktığını belirterek, bugün gençlerin okuduklarından daha çok ekranların önünde durduklarını söyledi. Eski başbakan, bir devlete sahip olmak ve ilerlemek istiyorsak bilgiyi bir değer olarak ve öğrenileni bir otorite olarak geri getirmemizi talep etti. Facebook üzerinden açıklamalarda bulunan Albin Kurti, şu ifadelere yer verdi:

“Ebeveynler yeterince okumuyor. Belediyelerdeki halk kütüphaneleri ve evlerdeki özel kütüphaneler zayıftır. Kültür eksikliği mevcut ve okuma alışkanlığı yoktur. Öğrenciler, farklı ekranların önünde günde ortalama yedi saate yakın bir zaman geçirirler ve bunların sadece iki saati öğrenmek için (okuma ve araştırma) kullanılır. Çoğu öğrenci okudukları son üç kitabı hatırlayamıyor. 3’te ikisi internetten faydalanarak ve kopya çekerek ödev yapıyor. Öğrenciler büyüdükçe daha az okurlar ve daha çok kopya çekiyor. Bunlar, Kosova’da okuma yazma ve öğrenmeyi ele alan araştırmalardan elde edilen bulgulardan bazıları. Bugün kaç tane sorunun yetersiz eğitimin doğrudan sonucu olduğunun farkında değiliz. Kötü yönetişimden sefalete kadar. Bilgiyi değer olarak ve öğrenileni otorite olarak geri getirmeliyiz. Bir devletimiz olsun ve ilerlemek istiyorsak.”

KOSOVA AKREDİTASYON AJANSI BAĞIMSIZ DEĞİL

Diğer yandan yaklaşık iki sene önce eğitimde politika müdahalesi nedeniyle, Avrupa Yüksek Öğretimde Kalite Güvencesi Kayıt Komitesi’nin (EQAR) Kosova Akreditasyon Ajansı’nı ihraç etmesine yol açmıştı. Bu, Kurul üyelerinin ve Akreditasyon Kurumu yönetiminin görevden alınması kararından kaynaklanmaktadır.

EQAR’ın karar belgesinde, “Avrupa Yüksek Öğretim Kalite Güvencesi Sicili (EQAR) Komitesi, Kosova Akreditasyon Ajansı kurulunun Bakan Shyqyri Bytyqi tarafından görevden alınmasının bir sonucu olarak, ajansın artık bağımsız olarak çalışamayacağı sonucuna varmıştır.” sözlere yer verilmişti.

Kosova Akreditasyon Kurumu, Bakanın 25 Eylül 2017’de Kurulu görevden alma kararı ile bağımsız hareket etme yeteneğini kaybetti (yani ESG standardı 3.3’ü yerine getirmeyi bıraktı). EQAR Başkanı Karl Dittrich, EQAR Başkanından Devlet Kalite Konseyi Kurulunun ve Kosova Akreditasyon Ajansı Bakan Vekilinin görevden alınmasıyla ilgili açıklamalar içeren bir mektup talep etmişti.

Editör: TE Bilisim