Müslümanlar her sene Şevval, Zilka’de ve Zilhicce ayının ilk 10 günü hac farizasını yerine getirmek için kutsal topraklara yolculuk ediyorlar. Binlerce hacı adayının merak ettiği “Hac kayıtları ne zaman başlayacak?” sorusunun yanıtı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından geldi. Diyanet’in açıklamasında ayrıca 2020 hac kuraları ne zaman çekilecek ile ilgili detaya da yer verildi. Kabeyi tavaf, Arafat’ta vakfeye durmak için sabırsızlıkla bekleyen hacı adayları şimdi hac kuralarını iple çekiyor. Buna göre, Hac kayıtları ne zaman başlayacak ve 2020 hac kuraları ne zaman çekilecek ile ilgili tüm detayları haberimizden öğrenebilirsiniz…

HAC KAYITLARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Diyanet İşleri Başkanlığı internet sitesinde 2020 yılı hac kayıtları ile ilgili bilgi verildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından, ilk defa hacca gitmek isteyenlerin hac kayıtları 11 Kasım-13 Aralık’ta başlayacak olarak bildirildi.

Buna göre, hac ibadetini yerine getirmek isteyen hacı adaylarının, ön kayıt ve kayıt yenileme işlemleri, 11 Kasım 2019’da başlayacak.

2020 HAC ÖN KAYIT NASIL YAPILACAK?

2020’de ilk defa hacca gitmek üzere müracaat etmek isteyen vatandaşlara ön kayıt imkanı tanınacak. Ön kayıtlar, 11 Kasım-13 Aralık tarihleri arasında www.hac.gov.tr adresinde yayınlanacak ön kayıt linkinden e-Devlet kimlik doğrulama sistemi yoluyla alınacak.

2020 HAC KURALARI NE ZAMAN ÇEKİLECEK?

2020 yılı hac kurası, 9 Ocak 2020’de çekilecek.

HACCA GİTMEK FARZ MI? HACCIN ŞARTLARI NELERDİR?

Haccın şartları; erkekleri ve kadınları içine alan genel veya yalnız kadınlarla ilgili özel şartlar olmak üzere ikiye ayrılır. Bunlar tam olarak bulununca hac ve edası farz olur. Aksi halde farz olmaz.

Bunlar; farz oluşunun, sıhhatinin veya edasının şartları kabilinden olur. Müslüman, akıllı, ergin, hür ve haccetmeye gücünün yeter olması gibi.

Müslüman Olmak

Kâfire hac farz olmaz. İbadeti eda ehliyeti bulunmadığı için, onun yapacağı hac geçerli değildir. Münkir hac yapsa, sonra İslâm’a girse, ona İslâm’ın haccı farz olur. Hanefilere göre, kâfir, şeriatın furûu ile muhatap olmadığı için, haccı terkten dolayı hesaba çekilmez. Çoğunluk hukukçulara göre ise o, furû (İslâmî emir ve yasaklar)a muhataptır ve ahirette bunlardan hesaba çekilir.

Ergin ve akıllı olmak

Çocuk ve akıl hastaları hacla yükümlü değildir. Çünkü bunlar şer’î hükümlerle yükümlü tutulmamışlardır. Akıl hastasının yapacağı hac veya umre, ibadet ehliyeti bulunmadığı için sahih olmaz. Bu ikisi hac yapsa, sonra çocuk büluğ çağına ulaşsa, akıl hastası iyileşse, bunlara hac farz olur. Çocuğun bülûğdan önce yaptığı hac nafile sayılır.

Hür olmak

Köle, esir ve mahkûma hac farz değildir. Çünkü hac, süresi uzun, belli bir yolculuğu gerekli kılan ve yolculuğa güç yetirilmesi şart kılınan bir ibadettir: Hürriyetten yoksun olan kimsenin bunu ifa etmesi mümkün olmaz.

Vakit

Arafat’ta vakfe ve ziyaret tavafı için belirli vakitlere yetişmedikçe hac farz olmaz. Şu ayetler haccın vakitli bir ibadet olduğunu gösterir.

Editör: TE Bilisim