Anksiyeteye iyi gelen alışkanlıklar arasında şunlar sıralanabilir:

Odak noktasını değiştirmek: Gün içerisinde akla gelen düşüncelere kapılıp gitmemek adına odak noktasını başka yere taşıma işe yarayabilir. İşe ya da derslere yoğunlaşmak faydalıdır. Anksiyetenin kaynağı iş ya da okul ise hobilere yönelmek gerekebilir. Üretime ve gelişime dayalı hobiler daha uygundur. Resim yapmak, enstrüman çalmak, dil öğrenmek, egzersiz yapmak ve sosyalleşmek gibi aktiviteler tavsiye edilebilir. Konuşmak ve paylaşmak: Kişinin aklından geçenleri güvenilir ve aklıselim birine anlatması işe yarayabilir. Böyle biri yoksa yazmak da epey doğru bir seçenektir. İbadet etmek: İnançlı kişiler için ibadet etmek düşüncelerin dizginlenmesine yardımcı olabilir. Meditasyon yapmak: Düşünce ve nefes egzersizleri içeren meditasyonlar kişilerin rahatlamasını sağlayabilir.

Anksiyete tedavisi genellikle profesyonel yardım gerektirir. Üstte bahsedilen uygulamalar çoğu durumda sadece destekleyici unsurdur.

❓Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Anksiyete bozukluğu kişilerin aslında lüzumu yokken kendilerini kaygılı hissetmeleri durumudur. Anksiyete çoğu zaman kişilerin yaşam kalitelerini oldukça fazla düzeyde azaltır. Diğer her duygu gibi kaygı da aslında herkesin hayatında kendine yer bulan bir duygudur. Anksiyete bozukluğundan muzdarip olan kişiler bir uyaran yokken kendilerini kaygılı hisseden kişilerdir. Sıradan bir olay onlarda çeşitli düşünceleri ve hareketleri doğurabilir. Bu kişiler diğerleri tarafından basit bir biçimde “evhamlı” olarak adlandırılamazlar. Anksiyete bozukluğuna sahip kişiler yaşam içerisinde adım atmakta, birileriyle konuşmakta hatta bazen sosyal hayata karışmakta bile zorlanabilirler.

❓Anksiyete Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?

Kaygı bozukluğu belirtileri şöyle sıralanabilir:

Olumsuz olaylara yoğunlaşmak, her şeyin olumsuz gideceğine dair sarsılmaz bir inanç duymak

Özgüven eksikliği ve kendini değersiz görmek Günlük şeyleri hatırlamakta zorlanmak Kişilerle konuşmakta isteksiz olmak hatta bunu yapamamak Uykusuzluk İsmi konulamayan duygular hissetmek, sebepsizce melankolik olmak Çabuk yorulmak Konsantrasyon sorunu yaşamak Kendisi hakkında söylenmiş sözlere kafayı takmak Olur olmaz gelen ağlama isteği Antisosyal davranışlar sergilemek, çevresindeki insanlardan uzaklaşmak ve her şeyi bırakıp gitmeyi istemek Umutsuzlukluk hissi Kas ağrıları Hızlı bir biçimde nefes alıp vermek

Anksiyete tedavisi

genelde bu semptomlar kendini gösterdiği vakit gerçekleştirilir. Sistematik bir biçimde yürütülen tedavi çoğu zaman olumlu sonuçlar verir.

Aknenin Doğal Tedavisi için merak edilen detaylara bu bağlantı dirilispostasi.com/aknenin-dogal-tedavisi-evde-tedavi-yontemleri-hbrk1 üzerinden ulaşabilirsiniz.

❓Anksiyete Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kaygı bozukluğunun tedavisi genellikle ilaçla yada psikoterapi ile gerçekleştirilir. İleri boyutlardaki vakalarda ilaç kullanarak kişileri sakinleştirmek gerekir. Antidepresan kullanımı anksiyete için oldukça yaygındır. Böylelikle anksiyete belirtileri hafifletilmeye çalışılır. İlaç kullanımı herkes için geçerli değildir. Çoğu durumda psikoterapi yeterli kalmaktadır. Bu terapilerde kişileri kaygılı olmaya iten nedenler tespit edilmeye çalışılır. Kök nedenler bulunduktan sonra kişilerin inanç kalıpları ve bakış açıları değiştirilmeye çalışılır. Olumsuz düşünceler yerine olumlu düşünceler teşvik edilir. Anksiyete bozukluğu ileri boyutlara taşınmışsa tedavi süreci uzayabilir. Sürecin uzaması çözümün olmadığı anlamına gelmez. Kaygı bozukluklarının izleri bazen çocuklukta yaşanan travmalara dek gidebilir. Böylesine köklü bir sorunun çözümü sihirli bir değnek aracılığıyla gerçekleşemez.

❓Anksiyete Bozukluğunun Çeşitleri Nelerdir?

Kaygı bozukluğu çeşitleri şöyle sıralanabilir:

Sosyal fobi: Kişiliğin geliştiği zamanlarda güvenli ve sevgi dolu bir ortamda bulunmayan kimseler zaman içerisinde sosyal fobi geliştirebilirler.

Agorafobi: Bir anksiyete krizi sırasında başına kötü şeyler geleceğine inanmak olarak tanımlanabilir.

Yaygın kaygı bozukluğu: Kişilerin hemen her konuda olumsuz düşünmesine neden olan bir hastalıktır. Kişilerin endişeleri onları uykularından bile eder. Travma sonrası stres bozukluğu: Travmatik bir olay sonucunda kişilerin edindikleri sıra dışı davranış kalıplarına neden olan bozukluktur. Panik atak: Kişilerin sanki hayati bir tehdit varmış gibi kriz geçirmeleridir.

Anksiyete tedavisi kapsamında ilk yapılan şey bozukluğun hangi sınıfa dahil olduğunu keşfetmektir.

Editör: TE Bilisim