Bilek rahatsızları her yaştan insanlarda görülmektedir. Özellikle kist oluşumları ve Karpal Tünel Sendromu rahatsızlıkları kadınlarda erkeklere nazaran daha fazla görülür. İltihap kaynaklı ve kireçlenme kaynaklı bilek ağrısı orta yaşlı ve üst yaşlı kişilerde görülmektedir. Orta yaş ağrılarına kadınlarda daha fazla rastlanılır. Genç ve çocuklarda oluşan ağrılar genellikle kemik gelişimi nedenli veya bileğin zorlanması nedenli bilek ağrıları olarak gözlemlenir. Peki, Bilek Ağrısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Bilek Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bilek ağrılarına yardımcı olmak için şu yöntemler kullanılmalıdır:

Doktor tarafından veya eczaneler tarafından verilen bandajları kullanmak, El bilek ağrılarında bileği göğüs hizasından yukarı tutarak dinlendirmek, Ayak bilek ağrısı için bandaj takmak ve soğuk masaj yapmak, Bilek ağrılarında yavaş bir şekilde bileğe egzersiz yapmak, Karanfil yağı ve İngiliz tuzuyla masaj yaparak ağrıyı dindirmeniz,

İltihap önleyici ilaçlar kullanmak, Yeterli düzeyden protein alımı, Su tüketimini arttırmak şeklindeki önlemler bilek ağrılarına iyi gelmektedir.

Bilek Ağrısı 

Nasıl Geçer?

Bilek ağrılarını atlatmak için hem ayak hem de el bilekleri için farklı metotlar mevcuttur. El bilek ağrısının geçmesi için şunlar yapılmalıdır:

Bileğin üstüne buz uygulaması yaparak acının dinmesi 15 dakika içerisinde beklenir. Eğer ağrı hâlâ devam ediyorsa buz uygulaması sonlandırılmalıdır. Bilek ve ayaklara uygun bandajlar kullanılarak eklemlerin hareket etmesi kısıtlanır. Bu sayede eklemler dinlenir. Dinlenen eklemlerdeki ağrılarının sebebi hafif nedenlerden kaynaklıysa ağrı geçer. Bandaj fazla sıkıldığında kan dolaşımına engel olduğundan fazla sıkılmamalıdır. El bilek ağrılarının geçmesi için tenis topu sıkılabilir. El bilek ağrıları için Doktor tavsiyesinde spor yapılabilir.

Bilek ağrılarının altında daha önemli nedenler yatıyorsa bileğe operasyon uygulanır. El bileği artroskopisi ile cerrahi olarak müdahalede bulunulur. El bileği menisküs yırtılmalarında cerrahi kamera sistemleri ile yırtık tedavi edilir.

Merhaba Sevgili Okuyucu

Sağlıklı beslenme ile hangi rahatsızlıklara ne iyi gelir konusunda bilinmesi gerekenleri okumak isterseniz “Ne İyi Gelir?” sayfamızı ziyaret edin.

Bilek Ağrısının Nedenleri

Bilerek ağrısı nedenleri farklılıklar göstermektedir. Bilek ağrılarının başlıca nedenleri şunlardır:

Tendinit ağrıları, tendonlarda gerçekleşen enfeksiyonlar nedeniyle bileklerde arılar, şişkinlikler ve kızarıklıklar şeklinde görülebilir.

Burkulmalar bileklerde en çok rastlanan ağrı türüdür. Bilek çevresindeki ligamentlerin incinmesiyle burkulma ağrısı oluşur. Ağrılar elin hareketliliğine kısıtlamak getirmektedir. Burkulmalarda 48 saat içinde soğuk tedavisi uygulanmazsa bilekte şişmeler gözlemlenir. Bilekte sinir dokularının hasara uğramasıyla Karpal Tünel Sendromu oluşur. Sinirlerin hasar görmesiyle işlevlerini belli bir süre gerçekleştiremezler. Eklem iltihaplarının birçok farklı sebebi vardır. En yaygın görülen nedeni el bileğindeki artroza kaynaklıdır. Bileklerde çokça görülen diğer ağrı nedenleri kist oluşumlarıdır. Kistlerin içi sıvı doludur. Zamanla büyüyebilirler. İyi ve kötü huylu kistler olarak kendi içinde ayrılır. Ortopedik sakatlanmalardan kaynaklanan ağrılara sıkça rastlanılmaktadır. Düşme ve burkulma tarzında gerçekleşen bu ağrılar hafif, orta veya şiddetli düzeyde bilek ağrısına neden olabilir.

Bilek Ağrısı Egzersizleri

El bileğini güçlendirme hareketleri şu şekillerde yapılır:

Bileğinize hafif ağırlık alarak 10-15 kez bileği indirip kaldırmak, Bileğinizi öne, arkaya ve geriye gererek güçlendirmek, Parmakları pençe şeklini getirip 5-10 kez kasıp bırakmak, Bileği aşağı gererek 10-15 saniye beklemek, Bileği ön kolumuzun avuç içine koyarak 10-15 saniye yukarı germek, Direnç bantları aracılığıyla bileği güçlendirme, Avuç içine küçük bir top alarak hafifçe birkaç kez sıkmak bileği güçlendirme egzersizlerdir.

Bilek ağrılarının çoğunda bileğin zayıf olması yatar. Yapılan bu egzersizler ile bileği ve çevresindeki kasları güçlendirerek bileklerde kist oluşumlarının, damar tıkanıklıklarının, önlenmesinde büyük etkiye sahiptir. Ortopedik travmalarının temelinde de bilek kaslarının dayanıksız olması yatar. Bilek egzersizleri bile güçlendiren bilek kasları düşme veya burkulma gibi durumlarda bileğin travma almasını engeller.

Önerilen İçerikler:

Bademcik Ağrısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Bacak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bilek ağrısı, eklem sorunları ve benzer rahatsızlıkların zeminini hazırlayan gazlı içecekler, sigara ve alkolü tüketiyorsanız lütfen en acil şekilde bırakınız.  Allah tüm hastalarımıza acil şifalar nasip etsin. Sağlıklı ve mutlu günleriniz olması dileğiyle… Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Editör: TE Bilisim