Libya’da darbeci Hafter‘e bağlı silahlı militanların balıkçılara Sirte Limanı’nı boşaltmaları emri verdiği bildirildi.

Libya ordusuna bağlı Sirte ve Cufra Ortak Operasyon Dairesi Sözcüsü General Abdulhadi Dırah yaptığı açıklamada, Hafter militanlarının balıkçıların 5 gün içinde gemilerini limandan çıkarmalarını istediğini belirtti.

ANLAŞMAYA UYMAK İSTEMİYORLAR

Dırah, bu emrin Hafter militanlarının 5+5 Ortak Askeri Komite sonucu varılan anlaşmanın uygulanmasına niyetli olmadıklarını gösterdiğini söyledi.

Anlaşma gereği yabancı paralı askerlerin Sirte’den çıkması ve ardından yolun açılmasının söz konusu olduğunu dile getiren Dırah, Sirte ile Misrata’yı birbirine bağlayan yolun açılmasının paralı askerlerin geri çekilmesine ve bölgedeki mayınların kaldırılmasına bağlı olduğunu ancak Sirte-Cufra’daki askeri hareketliliğin bunu göstermediğini vurguladı.

İŞGAL ALTINDA

Dırah, Vadi Carif Barajı ve Battuma bölgeleri yakınlarında Rus paralı askerlerinin bulunduğunu ve halen Gırdabiyye Hava Üssü’nün bu unsurların işgali altında olduğuna dikkati çekti.

ANLAŞMA İMZALANMIŞTI

İsviçre’nin Cenevre kentinde 19-23 Ekim’de düzenlenen 5+5 Ortak Askeri Komite toplantıları sonucunda kalıcı ateşkes anlaşması imzalanmıştı.

BM nezdinde meşru Libya hükümeti ile ülkenin doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter‘e bağlı heyetlerin 5+5 görüşmelerinde vardığı anlaşmanın en dikkati çeken maddelerinden biri “yabancı paralı askerlerin 3 ay içinde ülkeyi terk etmesi” idi.

Editör: TE Bilisim