Ya Vedud Ne Demek, Anlamı Nedir? sorusuna yanıt arayanlar aynı zamanda Ya Vedud Duası, Faziletleri ve Zikri hakkında bilinmesi gerekenleri de araştırıyor. Esma’ül Hüsna Allah’ın en güzel isimlerini belirtir. Bu isimlerden biri de Ya Vedûd (El-Vedûd) olarak bilinir. Bu yazımızda El Vedud duası için farklı bir uygulanış yöntemini ayrıntılarıyla anlatacağız. Duada geçen ayet ve Allah’u Teâla’nın (c.c.) ism-i şerîfi hürmetine duanızın kabul olacağını ve dileğinizin hayırlısı ile gerçekleşeceğini ümit ediyoruz. Yazımızda bu güzel ismin anlamı ve ne demek olduğu konusuna da değineceğiz. Sonrasında ise kaç tane çekilir, nasıl zikredilir, duası nasıl yapılır sorularına yanıt bulacaksınız. Peki, Ya Vedud Ne Demek, Anlamı Nedir? İşte detaylar…

Ya Vedûd Anlamı

Ya Vedud, sözlükte “sevmek, muhabbet etmek” anlamındaki vüdd kökünden türemiş mübalağa bildiren bir sıfat olan vedûd “çok seven, çok sevilen” demektir. Kullarını çok seven, sevilmeye gerçekten layık olan anlamına gelmektedir. Alimlerin söylediğine göre, insanların sevgisini, muhabbetini ve duasını kazanmak için okunur.  Vedud ismi Kur’ân-ı Kerîm’de iki kez zikredilir.

Ya Vedüd Duası

Okunuşu:

Allahümme’ğfirli hatieti ve ‘amdi. Allahümmehdini li-salihı’l a’mali ve’l-ahlakı innehu la yehdi li salihıha ve la yasrifü’an seyyi’iha illa ente.

Anlamı

Allah’ım (c.c), bilerek veya bilmeyerek işlediğim günahlarımı bağışla. Allah’ım (c.c.), bana işlerin ve ahlakın en iyisini nasip et. Her şeyin en iyisini ancak sen nasip edersin, kötüsünden de ancak sen alıkoyarsın.

Okunuşu:

Bismillahirrahmanirrahim. Ya Vedûd! Ya Vedûd! Ya Ze’l-arşi’l-mecîd! Ya Mübdi’, Ya Mu’îd! Ya Fe’’âlün lima yürîd! Es’elüke bi-nûri vechikellezî mele’e erkâne arşike ve es’elüke bi-kudretikelletî kadderte bihâ halkake ve bi-rahmetikelletî vesiat külle şey’in. La ilâhe illâ ente. Ya Muğis, eğisni! Ya muğis, eğisni! Ya muğis, eğisni! (Amin)

Anlamı:

“Ey Vedûd! Ey Vedûd! Ey yüce Arşın Sahibi! Ey kâinatı hiçten ve benzersiz bir şekilde yaratıp bin bir isminin tecellileriyle emsalsiz bir şekilde süsleyen Mübdi! Ey varlıkları ölümünden sonra yeniden inşa edip dirilten Muîd! Ey dilediği her şeyi yapan! Arşının rükünlerini dolduran Zâtının nûru hürmetine; yarattığın bütün varlıklara hükmeden kudretin hürmetine ve her şeyi kaplayan rahmetin hürmetine istiyorum. Senden başka hiçbir ilâh yoktur. Ey kendisinden yardım isteyene yardım eden! Bana yardım et. Ey güç durumda olanlara yardım eden ve ummadıkları yerlerden ihtiyaçlarını ellerine veren Muğîs! Bana yardım et!”

Ya Vedud Faziletleri

Allah yüce kitap Kur’an’ı Kerim’de müslümanlara şu ayet ile seslenir: “En güzel isimler (el-esmâü’l-hüsnâ) Allah’ındır. O halde O’na o güzel isimlerle dua edin…” (A’raf Suresi, 180. Ayet) İşte bu en güzel isimlerden birisi olan Ya Vedud faziletleri bakımından oldukça güçlü esmaül hüsna’lardan biridir. Toplum arasında bazı insanlar vardır; sevilmez, hor görülür, itici görülür ya da arkadaşlar arasında aşağılanır. Bu insanların her gün 400 tane Ya Vedud zikri çekmesi hayatlarında muhteşem değişiklikler ortaya çıkaracaktır. Bu esmasının sırrı çok büyüktür. Her gün virt edilmesi gereken en güzel isimlerden, Rabbimizin isimlerinden biridir.

Ya Vedûd Zikri Nasıl Çekilir?

Sonucunun evlilik ile bitmesini istediğiniz ve sevdiğiniz insan tarafından daha çok sevilmek için Ya Vedud bulunmaz bir esmadır. Bir önceki 400 tane Yâ Vedud zikri yerine burada farklı bir uygulama olacak. Her gün en azından 1000 tane Ya Vedud esması çekiyoruz. Yanına ise 118 defa niyet ederek Yâ Câmiu esması çekiyoruz. Ya Vedud zikri şöyle çekilir:

“Ya Rabbim, eşim ile aramdaki sevginin ve muhabbetin artması için 1000 defa Ya Vedud demeye niyet ettim. Sen eşimle benim aramdaki sevgiyi çoğalt, bizlerin muhabbetini arttır Rabbim.”

Ayrıca bu zikri çekerken, “Allah’ım beni sev. Beni sevdiklerinin arasına kat. Beni sevdiğin kullarınla birlikte haşret” şeklinde dua etmeyi de unutmayalım.

Ya Vedud Camii nerede?

Ya Vedud Camii, Yâ-Vedûd Caddesi üzerinde ve yeni yapılan Haliç Köprüsü’nün sağ tarafındadır. Eğer Eyüpsultan Camii gidişinde sağ taraftaki feshane’yi biliyorsanız Ya Vedud Camii de mutlaka gözünüze görünmüştür. Eminönü tarafından giderken hemen sağda yer alır. Eyüpsultan merkezinden Eminönü’ne giderken ise hemen sol tarafta Feshane’yi geçtikten sonra yer almaktadır.

Ya Vedud Camii

Eyüpsultan Belediyesinin resmi internet sitesinde yer alan “Ya vedud camii” başlıklı yazısındaki makaleye göre, Camiin cadde üzerindeki basık kemerli kapısından ve merdivenle küçük bir taşlığa girilir. Bu kapı üzerinde, Selam ün’aleyküm… ayeti kerimesi ve 5 C.âhir 1219 (11 Eylül 1804) tarihi görülmektedir. Mabet, bu tarihte tekrar tamir edilmiş ve şimdiki şeklini almıştır.

Taşlığın sağ tarafındaki kapı türbe kapısıdır. Fevkani olan mabedin bu bodrum katında, kimlere ait olduğu bilinmiyen dört toprak kabir vardır ki yalnız birisinin taşı üzerinde: Mehmed Bin Abdullah 1097 (1685) kitabesi vardır. Bu kat, kesme taştan yapılmış olup cadde tarafında kemerli üç penceresi mevcuttur.

1974 tarihinde Haliç Köprüsü’nün yapımı sırasında yollar yükseltildiğinden bodrum katı ve dış kapısı çukurda kalmıştır.

Cami tamamen ahşaptır. Üzeri çimento sıvalı minaresi sağda ve sokak tarafında olup mabedin bu taraftaki köşesi içine yerleştirilmiştir. Minarenin kaidesi, küpü ve bodrum katı, devrinden kalmadır. Küp dilimleri üzerinde ufacık kitabeler vardır. Binanın sağ köşesinde istalaktitli bir pah bulunmaktadır. Minberi ahşaptır.

Mecmua-i Tekâya’ya göre cami, bir müddet, âyin günü cuma olan bir Kadiri Tekkesi haline getirilmiştir.

Ya Vedud (Abdulvedud) Kimdir?

Diriliş Postası yazarı Şeref Yumurtacı’nın “Dünyanın tek cellât mezarları – Ya Vedud, Feshane, Defterdar Camii” başlıklı yazısında yer alan bilgiye göre, Ya Vedud Hazretleri, Buhara’dan İstanbul’un fethine katılmak üzere gelen büyük bir âlimdir. Fetih sonrası Ayasofya civarına yerleşerek burada talebe yerleştirmiştir. Bir zaviyesi de Eyüp’teki bu mekânda olup vefatı sonrası Fatih Sultan Mehmet tarafından zaviyesinin bahçesine defnedilmiştir.

Türbe, kesme taştan yapılmış olup kare planlıdır. Dokuz pencereden ışık alır. Çatısı ahşap ve kiremit döşelidir. Türbede dört kabir vardır. Büyük ahşap sanduka Yâ Vedûd Hazretleri’ne aittir.

Demir kapısı üzerinde şöyle yazar:

“Cennet-mekân Sultân Abdülaziz Hân Hz.’nin rûh-ı şerifleriy-çün Vâlide-i muhteremeleri itmâm ve ma’mûr eyledi.”

Türbeyi şimdiki şekliyle yaptıran Pertevniyal Valide Sultan’dır. Burada yolun hemen karşısında bir de mescidi vardır.

1856 Yılında Abdülvedud Hz.lerinin türbe ve camisini restore ettiren Pertevniyal Valide Sultan tarafından buraya barok bir çeşme ilave edilmiştir. Tepede sivri tarzın altına zeytin dallarından bir rozet yerleştirilmiş, içine Besmele-i Şerîfe kondurulmuştur. Besmelenin altında Enbiya suresinin 30. ayet-i kerîmesi: “Biz canlı olan her şeyi sudan yarattık.” yazmaktadır. Genellikle çeşme kitabelerinde kullanılan bu ayet-i kerime dışında eserin merkezinde bir hadis-i şerif yer alır. “Malların hayırlısı Allah yolunda infak edilendir.”

Çeşmenin şu andaki durumu açıkçası her önünden geçtiğimde içimi yakıyor. Çeşmenin üzerinde şu anda aslına uygun olmayan biçimde “Harap olan bu çeşme Haydar Süleymangil tarafından yeniden imar edilerek Hz. Fatimatüzzehra Annemize Hediye Edilmiştir.” yazmaktadır.

El-Gaffar

Editör: TE Bilisim