Başbakan Ramush Haradinaj Bakanlar Kurulu toplantısı’nda Maliye Bakanlığı’nın, ürünleri hakkında rapor gönderdiğini açıkladı. Söz konusu Sırp ürünlerine yüzde 10 oranında ek gümrük vergisi uygulanacak. Geçtiğimiz senenin kasım aynın sonunda Kosova’nın Bakanlar Kurulu toplantısında Sırbistan’a uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergisini, Sırbistan tarafından Kosova’ya karşı düşmanca politikalar yürüttüğü sebebiyle yüzde yüze çıkarma karar alınmıştı. Kosova Sanayi ve Ticaret Bakanı Endrit Shala’nın Sırbistan ve Bosna Hersek’ten ithal edilen malların vergi oranının yüzde 100’e çıkarılma önerisi kabine üyeleri tarafından kabul edilmişti.

SIRBİSTAN KOSOVA’YI TANIMADAN VERGİYİ KALDIRMAYACAKTI

Daha iki gün öncesine kadar Sırbistan’ın Kosova’yı tanımazdan aldıkları kararından vazgeçmeyeceklerini iddia eden Ramush Haradinaj Avrupa Birliği’nin ve özellikle Amerika Birleşik Devletlerinin baskılarına dayanamayarak birkaç gün içerisinde bu kararını kaldırabileceklerini aktarıldı. Kendisini her zaman kahraman olarak göstermeye çalışan Kosova Başbakanı Haradinaj’ın, bu sefer de kendi ülkesine sahip çıkamayacağı anlaşıldı.

SÖZDE TAKTİKSEL ÇEKİLME

Geçtiğimiz haftalarda Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi de vergini yakında kaldırılabileceğini sinyalleri vermişti. Ancak Haradinaj, sözde Thaçi hükümetin işlerine karıştığını savunarak, hükümet kendi işini Cumhurbaşkanı da işini yapsın diye konuşmuştu. Belirli bir süre içinde tanıma anlaşmasının imzalanması konusunda uluslararası toplumun garantisi karşılığında verginin kaldırılacağını ifade edliyor. Muhalefet partileri Haradinaj’ın kararını değerlendirirken, “Hükümet geri çekilmeye başladı” diye açıklamalar yaptı.

Editör: TE Bilisim