Aralarında Chris Van Hollen, Bernard Sanders, Elizabeth Warren gibi 12 isimin bulunduğu ABD’li demokrat senatörler, Birleşik Devletler Başkanı Donald Trump’ın sözde Orta Doğu barış planıyla ilgili “derin endişelerini” belirtmek için mektup kaleme aldı.

Senatörler, planla ilgili hiçbir Filistinlinin katılımı ve desteği bulunmadığını vurguladı. Mektupta, teklifin tek taraflı uygulanmasının, barışçıl ve uygulanabilir iki devletli çözüm için kalan tüm başarı şanslarını bertaraf edeceği belirtilirken söz konusu adımın, “uluslararası hukuku göz ardı etmek” değerlendirmesinde bulunuldu.

KUZEY KIBRIS HATIRLATMASI

Kudüs boyunca, Batı Şeria ve Ürdün Vadisi’ndeki tüm İsrail yerleşimleri üzerinde İsrail egemenliğinin tek taraflı desteklenmesinin, Filistin’in reddini garanti ettiği ve İsrail’in Batı Şeria’nın tamamını veya kısmen ilhak etmesine yol açtığı belirtilen memtupta şu ifadeler kullanıldı: “Bu tarz bir gelişme, uluslararası hukuku umursamamak, müttefiklerimizden sert muhalefete yol açacak ve Kırım’ın, Doğu Ukrayna’nın, Kuzey Kıbrıs ve başka yerlerdeki tek taraflı ilhaklara karşı var olan ABD politikalarını baltalayacak. Bu ayrıca Ürdün gibi müttefiklerimizi savunulamaz bir pozisyona sokacak.”

“BAĞIMSIZ FİLİSTİN DEVLETİ VİZYONUNA İHANET”

Sözde Orta Doğu barış planının bağımsız Filistin devleti vizyonuna ihanet olduğu ve İsrail’in güvenliğini tehlikeye atacağı yorumu yapılan mektupta, şu görüşlere yer verildi: “Bu teklif, Filistin’in kendi kaderini tayin etme hakkını ihlal ediyor ve bunun demokratik bir Yahudi devletinin vizyonunu baltalayan tek devletli bir çözüme ya da İsrail topraklarıyla çevrili Filistin adacıklarının parçalanmış, kopuk ve derinden eşitsiz bir sistemine doğru ilerlemesi İsrail’in uzun süreli güvenlik çıkarlarına zarar verecek. İkisi de hiçbir tarafın yasal haklarını ve isteklerini destekleyen sürdürülebilir bir çözüm değil. Bağlantısız Filistin adacıklarını ‘devlet’ olarak sınıflandırmak, bağımsız Filistin devleti vizyonuna ihanettir.”

“SEÇİMLERE MÜDAHALE” GÖNDERMESİ

Mektupta, teklifin zamanlamasına dikkat çekilerek, “Bu teklifin zamanlamasının Başbakan Netanyahu’nun rüşvet suçlamalarına denk gelmesi, İsrail seçimlerine müdahale etme niyetlerinizle ilgili rahatsız edici soruları yükseltiyor. Bu sebeple, önde gelen İsrailli bir politikacının serbest bırakılması, 2 Mart’taki seçimlere kadar ertelendi.” değerlendirilmesinde bulunuldu.

“MEŞRU BİR GİRİŞİM DEĞİLDİR”

Trump yönetiminin İsrail-Filistin meselesinde on yıllardır süren ABD politikasını tersine çevirdiğine işaret edilen mektupta, şunları kaydedildi: “İki partinin önceki başkanları da hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin, ABD’nin zor müzakerelerde güvenilir bir oyuncu rolüne olan saygısını başarıyla korudu. Tek taraflı eylemleriniz bunu imkansız hale getirdi. Bu son Beyaz Saray girişiminin barışı ilerletmek için meşru bir girişim olmadığı açıktır. Bu, bölgede yenilenmiş bölünme ve çatışma yöntemi. Yönetiminizi, uygulanabilir iki devletli bir çözüme gerçek bir bağlılık göstermeye ve İsrailliler ile Filistinlilerin barış, özgürlük, güvenlik ve refah içinde birlikte yaşamalarını sağlayacak bir geleceğin temelini atmaya çağırıyoruz.”

Editör: TE Bilisim