Batuhan Gülşah / Atina

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Karadeniz’de 320 milyar metreküplük doğal gaz rezervi bulunduğunu açıklaması tüm dünyada büyük yankı bulurken özellikle Yunanistan basını gelişmeye büyük yer ayırdı. Medya organlarında Türkiye’nin bu keşifle sadece Karadeniz’de değil, Doğu Akdeniz’de de elini güçlendirdiği yorumları öne çıktı.

DOĞU AKDENİZ KORKUSU

Ülkenin önde gelen haber kanallarından Skai, “Erdoğan devasa doğal rezervi keşfini açıkladı” başlığıyla verdiği haberde “Karadeniz’de feaaliyetler yürüten ve 320 milyar metreküp doğal gaz bulan Türkiye artık Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine de çok daha kararlı bir şekilde sarılacak” yorumunda bulundu.

Oruç Reis gemisinin sismik araştırma faaliyetlerini Yunan kıta sahanlığı içerisinde yürüttüğünü iddia eden Yunan haber kanalı “Artık Türkiye’den bu bölgede daha saldırgan bir politika beklenebilir” ifadelerini kullandı.

KATHİMERİNİ: BAŞKA REZERVLER DE OLABİLİR

Yunanistan merkezli Kathimerini`de Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın “Karadeniz`de 320 milyar metreküplük doğal gaz sahasını keşfettik” açıklamasına yer verilerek bölgede başka rezervlerin bulunabilme ihtimalinin yüksek olduğu ifadeleri kullanıldı.

Güney Kıbrıs’ta yayın yapan Sigma, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun sözlerine atıfta bulunarak “Türkiye, bölgedeki enerji paylaşımında belirleyici ülke olacak” başlığını attı.

Haberde yine Doğu Akdeniz’de gelecek yıl başında başlayacak olan sondaj faaliyetleri hatırlatılarak, Türkiye’nin (Güney) Kıbrıs kıta sahanlığı bölgesi içinden çıkmasının artık zor olduğu değerlendirmesinde bulunuldu. Avrupa Birliği’nin de Türkiye’ye karşı yaptırım uygulaması gerektiği görüşü dillendirildi.

Güney Kıbrıs’ta yayın yapan World From Cyprus ise, bulunan miktarın yaklaşık 320 milyar metreküp olduğu ve Türkiye için yeni bir dönem açıldığının söylendiği bilgileri verildi.

Editör: TE Bilisim