Podgorica‘yı (Podgoritsa) bilenler bilir ancak detaylı bilgi edinmek isteyen okurlarımız için haberimizde Podgorica ve Karadağ’dan (Montenegro) ile ilgili birtakım bilgilere yer verdik. Balkanlar’da bir ülke olan ve (Montenegro) adıyla bildiğimiz Karadağ, eşsiz doğal güzelliklere sahip bir bölge. Monetenegro’nun başkenti Podgorica da, bu enfes güzelliklerden nasibini almış bir şehir. Star Tv’nin çekimleri Bodrum-İstanbul ve Karadağ’da (Montenegro) gerçekleşen iddialı yapımı ‘Sefirin Kızı’nda zaman zaman bölgeden güzel görüntülerin yer alması, Podgorica ve Karadağ ‘Montenegro’ hakkında detayların izleyiciler tarafından merak edilmesine neden oldu. Peki, başrollerinde Neslihan Atagül Doğulu (Nare) Engin Akyürek (Sancar) ve Uraz Kaygılaroğlu’nun (Gediz) karakteriyle rol aldığı, son zamanların en iddialı dizisi ‘Sefirin Kızı’yla gündem olan ‘Sefirin Kızı’nın çekildiği ‘Podgorica’ nerede, hangi ülkede? ‘Montenegro’ Karadağ haritada nerede? İşte merak edilen soruların cevabı!

SEFİRİN KIZININ ÇEKİLDİĞİ PODGORİCA NEREDE, HANGİ ÜLKEDE? ‘MONTENEGRO’ KARADAĞ HARİTADA NEREDE?

Karadağ, Balkanlar’da yer alan bir ülke. Montenegro adıyla biliniyor.

Podgorica (Podgoritsa) ise, Karadağ ‘Montenegro‘nun başkenti. Podgorica aynı zamanda 108 km²’lik yüzölçümü ve 2011 yılı itibariyle 185.937 olan nüfusuyla da, Karadağ’ın (Montenegro) en büyük kenti olma unvanına sahip bulunuyor.

Podgorica’dan bir gece manzarası…

Balkanların incisi, muhteşem güzelliğe sahip Karadağ (Montenegro), seyahat etmeyi isteyen T.C. vatandaşlarından da vize talep etmiyor.

Karadağ’ın (Montenegro) başkenti Podgorica’dan…

Podgorica’nın haritada yeri;

Karadağ, eski Yugoslavya’yı oluşturan altı cumhuriyetten biriydi. Yugoslavya’nın parçalanmasının ardından Karadağ, Sırbistan’ın zorlamasıyla yeni Yugoslavya’ya katılmıştır.

Karadağ’ın (Montenegro) çabalarıyla 2003’te, Sırbistan-Karadağ olarak daha esnek bir federasyon çatısı oluşturulmuştur.

Karadağ’ın (Montenegro) haritada yeri;

Karadağ (Montenegro), 21 Mayıs 2006 Pazar günü gerçekleşen referandumda çıkan % 55,5’lik evet oyu ile ise bağımsız olma kararı almıştır.

3 Haziran 2006’da ise Karadağ Parlamentosu tarafından referandumda çıkan sonuca istinâden Karadağ’ın bağımsızlığı ilân edilmiştir.

KARADAĞ’IN (MONTENEGRO) ETNİK YAPISI

1991 sayımı verilerine göre Sırplar, Sırbistan-Karadağ federasyonunun toplam nüfusunun %69’unu oluşturmaktaydı. Karadağlılar ise toplam nüfusun %5’ini, Karadağ nüfusunun %62’sini oluşturuyordu. Slav olmayan Arnavut azınlık ise ülkedeki 2. büyük gruptu ve resmi tahminlere göre toplam nüfusa oranları %17 idi.

1965’ten sonra Sırbistan ve Karadağ’dan gelişmiş Avrupa ülkelerine ve Kuzey Amerika’ya sürekli göç yaşandı.

Eski Yugoslavya’nın dağılmasını ve Hırvatistan ile Bosna-Hersek’teki savaşı takip eden yıllarda göç Sırbistan ve Karadağ’a yöneldi.

Mülteci sayımı sonucu 1996 yılı ortalarında 566.200’ü mülteci statüsünde olan 646.000 kişi tespit edilmiştir.

79 bin 700 kişi ise, diğer cumhuriyetlerde yaşayan Sırp ve Karadağlılar, ya da Yugoslavya’ya mülteci olarak gelip Yugoslav vatandaşlığına geçen kimselerdir.

Podgorica, İstanbul’dan kaç km uzaklıkta?

Podgorica, İstanbul’dan karayoluyla gitmeyi tercih edenler için en kısa güzergâh, Selânik’ten geçerek Tiran üzerinden 1.165 km’dir.

Havayolu ile ulaşım tercih edenler için de, Türkiye’den Podgorica’ya direkt uçuşlar mevcuttur.

Editör: TE Bilisim