ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Chris Wray, Başkan Donald Trump’ın terör örgütü olarak tanınacağını açıkladığı Antifa’nın bir örgüt değil ideoloji olduğunu söyledi.

Wray, Antifa’ya ilişkin değerlendirmesini, ABD Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesinde yaptı.

Antifa nedir? Trump, Antifa için ne dedi?

Dünya

Habere Git

“TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİL”

Antifa’nın ciddi endişe yarattığını ve FBI’ın Antifa ile bağlantısı olduğu düşünülen bireyler dahil şiddete başvuran anarşist aşırıcılara karşı uygun soruşturmalar yürüttüğünü dile getiren Wray, öte yandan Antifa için “Bu bir grup ya da örgüt değil. Bir hareket ya da ideoloji.” ifadesini kullandı.

Wray, sağ ve soldaki aşırıcıları teşkil ettikleri tehdit açısından kıyaslaması istendiğinde de “FBI’da aslında bizler tehditleri sol, sağ bağlamında düşünmüyoruz. İdeolojiye değil şiddete odaklıyız.” değerlendirmesini yaptı.

TRUMP: TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK TANINACAK

ABD Başkanı Donald Trump, siyahi George Floyd’un ölümü üzerine başlayan protestoları şiddete dönüştürmekle suçladığı Antifa grubunun terör örgütü olarak tanınacağını duyurmuştu.

Kamuya açık kaynaklarda, “Anti-faşizm” kelimesinin kısaltılmışı olarak kullanılan ve Almanya’da yükselen Nazizm’e karşı ortaya çıkan aşırı sol grup Antifa hareketinin kökeni Avrupa’da 1930’lara dayanıyor.

TÜRKİYE’YE KARŞI SAVAŞTILAR

Antifa, diğer “radikal sol” yapılanmalar gibi, yalnızca eğitim almakla kalmamış aktif olarak YPG/PKK’nın bir aparatı haline gelerek, terör örgütü YPG/YPJ International’ın bir parçası olmuş, Türkiye’ye karşı da savaşmıştır. Zeytin Dalı Harekatı süresince birçok ülkeden YPG International üyesi TSK tarafından etkisiz hale getirilmiştir.

PKK’DAN ANTİFA’YA DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Antifa hareketinin YPG/PKK International içerisindeki ağırlığı bilinmese de hareketin etkin yapılanmalardan biri olduğu ifade edilebilir. Ancak nicelik olarak sembolik sayılardan öte olduğunu düşünmek güçtür. YPG/PKK, hala Suriye içerisinde faaliyet göstermektedir. YPG/PKK Twitter hesabı üzerinden Minneapolis’te George Floyd’un öldürülmesi ile başlayan eylemler için Antifa’ya dayanışma açıklamasında bulunmuştur.

Editör: TE Bilisim