1934 yılında Kahramanmaraş’ta dünyaya gelen Pakdil, lise eğitiminin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. İlk çalışmalarını, şiir ve deneme türlerinde memleketinde “Demokrasiye Hizmet” gazetesinde yayımladı. Lisedeyken “Hamle” adında bir dergi çıkardı. İstanbul’da bir haftalık dergide sanat sayfaları düzenledi.

EĞİTİMİ

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1965 yılında mezun oldu. 1964 yılında İstanbul’da Yen İstiklal Gazetesinde sanat sayfaları düzenledi. Üniversite yıllarında Necip Fazıl Kısakürek, Seza Karakoç gibi sanatçı, edebiyatçı ve düşünürlerle yakın işler kurdu. Hukuk Fakültesinden 1965 yılında mezun olduktan sonra 1967 yılına kadar Hukuk Müşavirliği yaptı. Avukatlık stajını tamamladıktan sonra bu mesleğe işlerine ters bulan Pakdil, avukatlık yapmadı. 1967 yılından 1973 yılına kadar Devlet Planlama Teşkilatında uzman olarak çalıştı.

1969 yılında “Edebiyat” dergisini ve 1972’de Edebiyat Dergisi Yayınlarını kurdu. Edebiyat Dergisi Yayınlarının ilk kitabı Batı Notları’dır. Edebiyat dergisi, kimi aralıklarla uzun yıllar sürdürdüğü yayınına, Aralık 1984’te ara verdi. Edebiyat Dergisi Yayınları, 1972-1984 yılları arasında 18’i Nuri Pakdil imzasını taşıyan, 45 kitap yayımladı.

HZ MUHAMMED (SAV)

Türk edebiyatında Necip Fazıl Kısakürek le başlayan Seza Karakoç’la süren büyük akımın üçüncü halkası olarak gösterilen Nur Pakdil uzun yıllar Edebiyat Dergisi’ni çıkarmıştı. Pakdil bir röportajında Hz Muhammed’ “Ulu Önder” olarak nitelemiş, mustafa kemal’in “Ulu Önder” olarak anılmasına karşı çıkarak “Bizim tek ulu önderiz vardır, o da Hz Muhammed’dir” demiştir.

12 Aralık 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yazar ve düşünce adamı Nur Pakdil’ evinde ziyaret etti.

27 Ocak 2017 tarihinde Genelkurmay Başkanı Hulus Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan, yazar Nur Pakdil’i Ankara’daki evinde ziyaret etti.

Ankara’da yaşayan Nur Pakdil, bayram ziyaret neden le gitti Kahramanmaraş’ta kaldığı otelde 8 Haziran 2019 tarihinde küçük bir kaza geçirerek Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü, yapılan muayenesinde düşmeye bağlı olarak sol kalçasının kırdığı tespit edildi. 11 Haziran 2019 tarihinde Ankara Şehir Hastanesi’nde ameliyat oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Ankara Vals Vasip Şahin, Pakdil’ hastanede ziyaret etti. Bakan Koca, ziyaret sırasında Pakdil’ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan le telefonda görüştürdü.

15 Ekim 2019 tarihinde üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle Ankara Şehir Hastanesine tedavi için kaldırılan Pakdil; 18 Ekim yani bugün kaldırıldığı hastanede Hakk’ın rahmetine kavuştu.

Editör: TE Bilisim