Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/İstanbul

Sırbistan’daki 21 Haziran seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ve güney Sırbistan’daki Arnavutlar’ın hükümete katılacakları gibi görünüyordu. Ancak, güney Sırbistan’da 12 bin nüfuslu bir şehir olan Bujanovc’ta yerel yönetimin kurulmasından sonra bu yönde bir engel ortaya çıktı. Dört Arnavut partisi Sırp partilerinin katılımı olmadan Bujanovc belediyesinin yönetimini kendileri aldı, bu nedenle 10 sandalyeli Sırp İlerleme Partisi (SNS) koalisyonu ve üç meclisli Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) muhalefette kaldı. Yerel düzeyde ortaya çıkan bu sorun, merkeze de taşındı ve raporların soğumasına yol açtı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, Arnavut siyasi güçlerinin bu eylemini sert bir şekilde eleştirdi. Ayrıca, Sırbistan’ın Kosova ile görüşmelerde manevra alanının “diğer şeylerin yanı sıra” Bujanovc’taki Sırplara karşı tek bir Arnavut yönetminin kurulması “nedeniyle kısıtlanacağını açıkladı.

DEVLET SORUNLARI ÇÖZMELİ

Özgür Avrupa Radyosu’na konuşan, Sırp Parlamentosu üyesi Demokratik Hareket Partisi lideri Shaip Kamberi, gerginliklerden kaçınmak için devletin çok uluslu ortamlardaki parti koalisyonlarına müdahale etmemesi gerektiğini, ancak sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi. Sırbistan’ın güneyinde, Belgrad’a 300 kilometre uzaklıktaki Bujanovc’ta, 2002’den beri yerel yönetim her zaman Arnavut ve Sırp partileri tarafından ortaklaşa kuruldu. Bu ülkede, son verilere göre, Bujanovc’ta Arnavut topluluğu toplumun yüzde 65’ini oluşturuyor. 21 Haziran’da yapılan seçimlerden sonra, yönetim çoğunluğunun oluşumu ile ilgili anlaşmaya Arnavut partiler tarafından ulaşıldı. Artık, Bujanovc, Sırp İlerleme Partisinin iktidarda olmadığı birkaç belediye arasında yer alıyor. Bu parti bir sonraki Sırbistan Hükümeti’ni kuracak.

HÜKÜMETİN ORTAĞI OLMAYABİLİRLER

23 Temmuz’da 25 oyla yapılan kurucu toplantıda Demokrat Parti genel başkanı Nagip Arifi, Bujanovc belediye başkanlığına seçildi. Tek etnikli bir yerel yönetimin kurulmasından memnun olmayan Sırp partileri meclis üyeleri oturumunu terk ettiler. Bu, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuiçiç ile Arnavut partilerinin delegasyonu arasında Belgrad’da yeni hükümetin kurulması toplantısından sadece birkaç gün sonra oldu. Faşist Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuiçiç’in gösterdiği tepkilerinden birinde, Bujanovac’taki gelişmelerin Arnavutların Sırbistan Hükümetine olası kabulünü tehlikeye atabileceğine işaret etti.

Editör: TE Bilisim