Almanya’da bulaşıcı hastalıklar alanında çalışmalar yürüten Robert Koch Enstitüsünden (RKI) yapılan açıklamaya göre, virüs bulaşma riski yüksek olan sağlık çalışanları ile yaşlı bakımevlerinde görev yapan 86 bin 692 kişiye aşı yapıldığı belirtildi.

Aşılananların çoğunun 101 bin 861 kişi ile yaşlı bakımevlerinde kalanlar ve 80 yaşın üstündekiler olduğu ifade edildi.

Şimdiye kadar en fazla aşının 39 bin 5 ile Bavyera’da, en az aşının ise 810 ile Thüringen eyaletinde yapıldığı bildirildi.

Açıklamada, ülkede devam eden yılbaşı tatil nedeniyle eyaletlerin sağlık daireleri tarafından iletilen sayıların, RKI’ye geç ulaştığı, gerçek rakamların daha yüksek olabileceği ifade edildi.

“AŞILAMA İŞLEMİ PLANLANDIĞI GİBİ DEVAM EDİYOR”

Öte yandan Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, RTL televizyonuna yaptığı açıklamada, yaşlı bakımevlerinde kalanların tamamına ocak içerisinde aşı yapılacağını belirterek, “Bu hedefi başarabiliriz. Bunu eyaletlerle başaracağız ve başarmak istiyoruz.” dedi.

Spahn, aşılama uygulamalarının yavaş devam ettiği yönündeki eleştirilere ilişkin olarak, “Planlandığı gibi devam ediyor.” ifadesini kullandı

2020’in sonuna kadar 1,3 milyon doz aşının eyaletlere dağıtıldığını anlatan Spahn, ocak ayı sonuna kadar da BioNTech şirketinin geliştirdiği 4 milyon doz aşının dağıtılacağını, bunu da haftalar önce açıkladıklarını anımsattı.

ALMAN HÜKÜMETİ, KOVİD-19’A KARŞI ZAMANINDA YETERİ KADAR AŞI TEDARİK EDİLMEDİĞİ GEREKÇESİYLE ELEŞTİRİLİYOR

Federal hükümete danışmanlık yapan Ulusal Bilim Akademisi Leopoldina üyesi Frauke Zipp, Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, hükümeti aşı tedariki konusunda ihmalkar davranmakla suçladı.

Mainz Johannes-Gutenberg Üniversite Kliniği Direktörü Zipp, BioNTech şirketinin daha fazla aşı sağlamayı Alman hükümetine daha önce teklif ettiğini bildiğini aktararak, hükümetin yaz aylarında şimdi aldığından daha fazla aşıyı sipariş etme imkanına sahip olduğunu savundu.

Sol Parti Milletvekili Jan Korte de Sağlık Bakanı Spahn’dan ülkede aşının neden az olduğuna ilişkin Federal Meclis’te açıklama yapmasını isteyerek, Spahn’ın en hızlı şekilde aşı kapasitesinin nasıl artırılacağını da söylemesi gerektiğini kaydetti.

BİONTECH AŞI ÜRETİMİ İÇİN YENİ OTAKLAR ARIYOR

BioNTech’in kurucu ortağı bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin, Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, aşı üretimini artırmak için ABD’li ortağı Pfizer ile çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, “Bizim için (aşıyı) üreten yeni ortaklar bulmaya çalışıyoruz.” ifadesini kullandı.

Şahin, aşı üretimi kapasitesinin artırılması konusunun ocak sonunda netlik kazanacağını kaydetti.

ESKİ SAĞLIK BAKANLIĞI MÜSTEŞARI, HUZUREVİNDE AŞI OLACAKLARIN KURA İLE BELİRLENMESİNİ ELEŞTİRDİ

Eski Almanya Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Lutz Stroppe, Twitter’dan yaptığı paylaşımda 88 yaşındaki annesinin Frankfurt şehrinde bir huzurevinde yaşadığını belirtti.

Kovid-19’a karşı aşılamanın bu hafta başladığını aktaran Stroppe, “Ancak aşı dozları yeterli değil. Şimdi ilk olarak kimin aşı olacağı burada kalanlar arasında kura ile belirleniyor. Görgü kurallarım hislerimi anlatmayı yasaklıyor.” paylaşımında bulundu.

Türkiye’de son 24 saatte 11 bin 180 kişiye tanı kondu, 202 hasta vefat etti

Gündem

Habere Git

Türkiye’nin Kovid-19 ile mücadelesinde son 24 saatte neler yaşandı?

Sağlık

Habere Git

Editör: TE Bilisim