Durim Abazi / Kosova / Özel Haber

Kosova Cumhurbaşkanı görevini yürüten Vjosa Osmani, Sırbistan’ın Arnavutlara karşı işlediği savaş suçlarını kabul etmesi gerektiğini belirterek komşu ülkenin yaptıklarını reddetmesi iki ülke arasında devam eden diyalogdan bir sonuç çıkmasını engellediğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ayrıca, Sırbistan ile yalnızca karşılıklı tanıma için diyaloğun devam edeceğini ve bu devletten suçun yükünü kabul etmesi gerektiğini vurgulayarak, şu ifadelere yer verdi:

“Bu, diyaloğu bağımlı tutan (çözüme kavuşmasına engel olan), yani Sırbistan’ın suçu kabul etmemesi, 1600’den fazla vatandaşımızın zorla kayıp olarak tutulması ve hepsinden önemlisi Sırp soykırımının kurbanları için adalet eksikliğidir. Ama sessiz kalamayız ve yaşadığımız her mekânda barışın hüküm sürmesi için çalışmayı bırakmayacağız çünkü bu vatandaşlarımızın menfaati ve stratejik menfaatimizdir. Ve barış ancak doğru söylendiğinde ve kabul edildiğinde mümkündür, asla değişemeyen veya tersine çevrilemeyen tek gerçek. Tüm dünyanın gözleri önünde olup bitenlerdir. Geri alınamayacak tek gerçek, Sırbistan’ın soykırım yaptığı ve bu soykırımın kurbanı olduğumuzdur.”

SIRBİSTAN KOSOVA’YI TANIMADAN AB ÜYESİ OLAMAZ

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi başkanı Eliot Engel, “Sırbistan Kosova’yı tanıyana kadar Avrupa Birliği’ne katılmayacak.” dedi.

Balkan uzmanı Daniel Serwer, ABD Başkanı Joe Biden’in Avrupalılara danışması ve Batı Balkanlar bölgesi için ortak bir vizyon sunması gerektiğini söyledi. Serwer’a göre, Kosova ile Sırbistan arasındaki diyaloğun AB liderliği yardımcı olabilir, ancak bu süreçte bir Amerikan taahhüdü olması gerekiyor.

Bakan ayrıca, diyalog için bir gözetim mekanizmasına ve aynı zamanda İhtisas Dairelerinin görevlerinin Sırbistan’da işlenen suçlar üzerinde yargı yetkisine sahip olacak şekilde uzatılmasına olan ihtiyacı da ifade etti.

Editör: TE Bilisim