Ödemelerini geciktiren kişiler Genel Sağlık Sigrotası (GSS) borçlarını kolaylıkla sorgulayabilirler. E-Devlet sitesinden GSS borcu sorgulanabilmektedir. GSS prim borcunun olup olmadığı, eğer varsa ne kadar olduğunu kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Peki GSS borcu nasıl sorgulanır?

İşte GSS borcu sorgulama işlemleri:

TC kimlik numarası ve kişiye özel şifre ile E-Devlet sistemine giriş yapılır,Arama çubuğuna GSS yazılır ve ardından arama butonuna tıklanır,Arama sonucunda karşınıza çıkan “Sosyal Güvenlik Kurumu/ Genel Sağlık Sigortası Tescil Ve Prim Borcu Sorgulama” seçeneğine tıklanır,Bütün bu adımlar sonucunda çıkan ekranda borcunuzun olup olmadığını rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

GSS sosyal güvencesi olmayan kişilerin sağlık hizmetinden rahatlıkla yararlanabilmesini sağlamaktadır.  Genel Sağlık Sigortasından yararlanmak isteyen kişilerin geliri asgari ücretin 3/1 oranından daha fazla ise prim ödemekle yükümlüdür.

GSS Borcu Nasıl Ödenir?

Pirim ödemelerini aksatan kişiler borçlarını daha fazla geciktirmeden kolaylıkla ödeyebilirler. Sosyal Güvenlik Kurumu merkezlerinden rahatlıkla GSS borçları için ödeme yapmak mümkündür.

Ayrıca E-Devlet sistemi üzerinden online şekilde kredi kartı ile de ödeme yapabilmek son derece hızlı hale gelmiştir.

Ayrıca 2020 yılında ödenecek GSS primleri de artmıştır. 2020 yılında GSS için ödenecek prim 88.29 TL’ye yükselmiştir. 2019 yılında GSS primi için ödenen rakam ise 76.60 TL’ydi. Asgari ücretin üçte biri altında gelire sahip olduğunu beyan eden kişiler, gelir testine girer ve gelirlerinin düşük olduğu tescil edilirse GSS primleri devlet tarafından ödenir.

Hangi Durumlarda GSS Borçlarına İtiraz Edilebilir?

Sildirmek istenilen borçlarda ya borçlarınızı topluca ödemeniz ya da sildirmek için bir gerekçeniz olması gerekmektedir. Eğer GSS borcu adınıza işlenmişse ama siz itiraz etmek istiyorsanız, aşağıda belirtilen gerekçelerden bir tanesine sahip olmanız gerekmektedir.

GSS borcuna itiraz edebileceğiniz gerekçeler ise şöyle:

Kişiye borç çıkarılan dönemde kişiye bakmakla yükümlü olan kişiler kapsamındaysa. Örneğin; öğrenci olduğu, anne, baba eş veya kardeş üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı olduğu halde SGK sistemi bunu atlamışsa ve kişiyi sosyal güvencesiz sayarak adına borç işlemişse itiraz hakkı doğmaktadır.

Kişinin adına borç işlenen dönemde askerde bulunması da itiraz edebilme hakkı vermektedir. Çünkü askerde bulunan vatandaşların askerlik yaptığı süre boyunca GSS primleri devlet tarafından ödenmektedir.

Kişinin adına borç çıkarıldığı tarihlerde yurt dışında bulunması, yurt dışında ikamet etmesi ancak Nüfus Kayıt Sisteminde Türkiye’de yaşıyor olarak görünmesi de itiraz hakkı vermektedir. Adına borç çıkarılan kişi, borcun işlendiği dönemlerde işsizlik maaşı alıyorsa itiraz edebilir. İşsizlik maaşı alınan süre boyunca GSS primleri İŞ-KUR tarafından ödenmektedir. Adına borç işlenen kişi ayda 30 günden az olarak sigortalı bildiriliyorsa ve eğer GSS prim borcunu 30 güne tamamlaması gereken kişiler kapsamında yer almıyorsa da itiraz hakkı elde edebilir. Kişinin adına borç çıkarıldığı dönemlerde devletten herhangi bir aylık alıyor olması da itiraz hakkı elde etmesine neden olur. 2022 sayılı Kanuna göre 65 yaş aylığı, engelli aylığı, şeref aylığı veya nakdi tazminat gibi ödemeler bu kapsamda. Kişi adına borç çıkarıldığı dönemlerde kendi sosyal güvenlik sandığı olan kurumlarda veya kuruluşlarda çalışıyorsa da itiraz etme hakkına sahip olabilmektedir. Geçici 20.maddeye göre bankalarda, sigorta, reasürans şirketlerinde, ticaret ve sanayi odalarında, borsalarda çalışan kişiler bu kapsamdadır. Kişinin adına borç çıkarılan dönemde sigortasının veya emekliliğinin bulunması da itiraz gerekçesidir.

GSS İptal Edilebilir Mi?

Sigortadan yararlanmak istemeyen kişiler GSS iptalinde bulunmak istiyorlar ancak böyle bir seçenek mevcut değil. Hiçbir sağlık hizmeti almasanız bile sosyal güvenceniz yoksa otomatik olarak GSS işlemeye başlar ve adınıza borç çıkar.

Borçların tamamını peşin ödeyerek veya taksitten yararlanarak adınıza çıkmış olan borcu kapatabilirsiniz. Ancak sosyal güvenceniz bulunmadığı takdirde GSS kapsamında olmaya devam edersiniz.

Sildirilen GSS Borcu Tekrar Çıkabilir Mi?

Yanlışlık sonucu sildirilen borçlar tekrar gözükmez ve geri gelmez. Ancak GSS borcunuz sosyal güvenceniz olmadığı için GSS kapsamında olmanızdan dolayı işleniyorsa tamamını kapatsanız bile çıkmaya devam edecektir. Dolayısıyla her ay düzenli olarak bu miktarın ödenmesi gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim