Koronavirüs salgını dünya ve Türkiye’de yüzbinlerce kişinin ölümüne neden olurken, hastalığın ileri aşamasında ihtiyaç duyulan entübasyon işlemi de sık sık araştırılıyor. Zorlu tedavi sürecinde en sıkıntılı aşamalardan biri olduğu bilinen entübasyonun uygulanma şekli ve hangi durumlarda uygulandığı merak ediliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da her gün yaptığı koronavirüs uyarıları kapsamında yer verdiği işlemin detayları haber içeriğinde yer almakta. Peki, Entübe etmek ne demek? Entübasyon nasıl yapılır? İşte bilgiler…

Entübe etmek ne demek? Entübasyon nasıl yapılır?

Koronavirüs salgınıyla ilgili gelişmeler ve tedavi süreciyle alakalı bilgileri sık sık paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca vaka, ölü ve entübe hasta sayısını her gün açıklıyor. Vatandaşlar ise entübe etmek ne demek / entübasyon nasıl yapılır teriminin ne anlama geldiğini merak ediyor. İşte entübe hasta ve entübe etmek terimlerinin anlamı…

Kısaca ‘entübe etmek’ ; Akciğer ve solunum sistemindeki herhangi bir olumsuz durum nedeniyle solunum yetmezliği yaşayan hastalar, entübe edilerek tedavi ediliyor. Entübasyon, solunumun veya solunum yolunun bozulması veya bozulma riskinin oluşması sırasında yapılan tedavi türüdür.

Entübe hastalara, ileri hava yolu açma teknikleri ve cerrahi hava yolu teknikleri uygulanır. Nefes alma işleminin sürdürülmesi amacıyla trakeaya tüp yerleştirilmesi işlemine trakeal entübasyon denir. Kısaca hasta, nefes alabilmesi amacıyla entübe edilir.

Entübe olan hasta ne kadar yaşar?

Çoğunlukla solunum yetmezliğindeki hastaları solunum cihazına bağlayabilmek için ağızdan nefes borusuna ulaşan bir boru takmak gerekir. Entübe edilen hastanın ne kadar yaşadığı konusunda net bilgi bulunmazken acil durumlarda hastanın kendi kendine nefes almasına engel olduğundan ameliyat süresince hastanın solunum cihazına bağlanması ve bunun için de entübe edilmesi gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim