Elektrik yardımı için başvuru, koşulları ve tutarı Elektrik Tüketim Desteği (ETD) kapsamında belirlenir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi kategorisinde yer alanlar elektrik yardımı alır. Verilen destek ile aylık ödenen elektrik faturalarının düşürülmesi amaçlanır. Hane halkının durumuna göre elektrik faturaları üzerinden 80 TL’lik indirim uygulanır. Elektrik yardımı alma şartları 3294 sayılı Sosyal Dayanışma Kanunu kapsamında belirlenmiştir.

Elektrik Yardımı Şartları Nelerdir?

Elektrik yardımı koşullarının neler olduğu şu şekilde belirtilmiştir:

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın (SYDV) başvuranı ihtiyaç sahibi olarak değerlendirmesi, Türk vatandaşı olmak, Farklı sosyal yardım destekleri alıyor olmak, Kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 1/3’ünün altında olması. Başvuru yapanın SYDV sisteminde kaydının bulunması, PTT şubelerine kimlik bilgilerinin eksiksiz iletilmiş olması.

Elektrik Yardımını Kimler Alır?

Elektrik yardımını alacak kişiler sosyal yardımlar için karar veren heyetin uygun bulduğu kişilerdir. Yardım alacak ailenin geçinme durumu ve geliri heyet tarafından incelenir. Ailenin yaşantısı ve ekonomik durumu heyet tarafından gözlemlenir. Gerekli görülen durumlarda gelirin belgelenmesi gerekebilir. Elektrik yardımından yararlanacak olan vatandaşlar devlet tarafından farklı kategorilere göre değerlendirilir. Devletin belirlediği kategoriler şunlardır:

Hasta olan ve evde tedavi görerek sağlık cihazı bulunduran vatandaşlara yapılan yardım,

Evde sağlık cihazı kullanmaktan ötürü artan elektrik faturalarını ödemekte zorlananlara yapılan yardım, Elektrik iletimini devam ettirmek amacıyla yapılan yardım.

Belirtilen kategorilerde yer alan vatandaşlar yardım alma konusunda daha ön sıradadır. Kategoriler dışında bulunan fakat ihtiyaç sahibi olan vatandaşlar da yardım alabilir. Aile yaşamına, hasta bulunmasına, gazi veya şehit bulunması gibi ölçütler elektrik yardımı için yapılan değerlendirmelerde önem taşır.

Elektrik Yardımı Başvuru Belgeleri

Elektrik yardımı için başvuru evrakları eksiksiz olarak kuruma iletilmelidir. Elektrik yardımı başvuru belgeleri şunlardır:

Elektrik faturaları, Yardım başvuru dilekçesi, Başvuru yapanın kendisinin ve eşinin nüfus cüzdanı fotokopisi, Kurum tarafından talep edilebilecek diğer evraklar.

Elektrik Yardımı Başvurusu Nereye Yapılır?

Elektrik yardımı için başvuru yapılan yer kaydınızın bulunduğu Kaymakamlık Sosyal Yardım Hizmetler Müdürlüğü’dür. Doğrudan müdürlüklere gidilerek başvuru yapılabilir. ALO 144 hattını arayarak elektrik yardımı hakkında bilgi sahibi olunabilir.

Elektrik Yardımı Ne Kadar?

Elektrik yardımı tutarı evlerde yaşayan kişi sayısına göre belirlenmiştir. Hesaplamaların yapılmasında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun belirlediği tutarlar dikkate alınmıştır. Ev halkına göre ödenen aylık yardım tutarları şu şekildedir:

1-2 Kişilik Haneler: 75 kWh / 53,27 TL

3 Kişilik Haneler: 100 kWh / 71, 02 TL 4 Kişilik Haneler: 125 kWh / 88, 78 TL 5 ve Üstü Kişilik Haneler: 150 kWh / 106, 53 TL

Elektrik Yardımı Nereden Alınır?

Elektrik yardımının alınacağı yer PTT şubeleridir. Aylık düzenli yardım ödemeleri PTT aracılığı ile yapılmaktadır. Fatura desteği nakit olarak verilmemekle beraber aylık elektrik faturaları üzerinden yardım tutarı düşürülür.

Elektrik Yardımı Sorgulama

Elektrik yardımının sorgulanması için doğrudan PTT şubelerine gidilebilir. Sosyal Yardım ve Dayanışma sistemine kayıtlı olan vatandaşlar elektrik faturası ve kimlik belgesiyle PTT’den bilgi alabilir.

Elektrik Yardımı Ne Kadar Süre Verilir?

Elektrik yardımının ne zamana kadar verileceği ekonomik duruma göre değişebilir. Yardımdan yararlanan kişilerde maddi olarak düzelme olmadığı sürece her ay düzenli ödeme alınır.

Elektrik Yardımından Yabancılar Yararlanır Mı?

Yabancıların elektrik yardımından yararlanması konusunda alınan kararda yabancı uyruklular destek alamamaktadır. Elektrik yardımı alacak olanların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması aranan en önemli şartlar arasındadır.

Doğum Yardımı Başvurusu Şartları | 2020 Doğum Yardımı Ücreti Ne Kadar?

Güncel

Habere Git

2020 Ölüm(Cenaze) Yardımı Ne Kadar, Nasıl Alınır? Cenaze yardımı sorgulama

Güncel

Habere Git

2020 Kömür Yardımı Başvurusu, Şartları, Tutarı

Güncel

Habere Git

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Şartları Nelerdir? 2020 Kentsel Dönüşüm Kira Yardım Tutarları Ne Kadar?

Güncel

Habere Git

Editör: TE Bilisim