Her türlü vitamin ve mineral deposu olan havuç, sofralarımızda hemen hemen her zaman yer edinmiştir. Sağlıklı yaşam için en çok tercih edilen meyvelerden biri olan havuç hakkında detaylı bilgileri siz değerli okuyucularımız için derledik. Peki, Havuçta hangi vitaminler var? Havuç neye iyi gelir, faydaları nelerdir? Tüm detaylar haberimizde yer alıyor…

HAVUÇTA HANGİ VİTAMİNLER VAR? HAVUÇ NEYE İYİ GELİR, FAYDALARI NELERDİR?

Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan havuç, içerisinde bol miktarda A vitamini barındırmaktadır. A vitamini deposu olan havuç aynı zamanda K vitamini,C, B, B6 ve E gibi önemli vitaminlerini bol miktarda içermektedir. Mineral bakımından da incelendiğinde folik asit, tiamin, bakır, magnezyum, kalsiyum, potasyum, protein, fosfor, çinko ve sodyum gibi minerallere sahip olduğu görülmektedir. Turuncu havuçlar parlak renklerini vücudunuzun A vitaminine dönüştürdüğü bir antioksidan olan beta karoten’den alır.

A vitamini deposu olan havuç aynı zamanda K vitamini,C, B, B6 ve E gibi önemli vitaminlerini bol miktarda içermektedir. Mineral bakımından da incelendiğinde folik asit, tiamin, bakır, magnezyum, kalsiyum, potasyum, protein, fosfor, çinko ve sodyum gibi minerallere sahip olduğu görülmektedir.

HAVUÇ NEYE İYİ GELİR, FAYDALARI NELERDİR?

Görme

Havuç A vitamini içerir. A vitamini eksikliği, normal görmeye zarar verebilecek ve gece körlüğüne veya düşük ışıkta veya karanlıkta görememeye neden olan ilerleyici bir göz hastalığı olan kseftalmiye yol açabilir. A vitamini eksikliği, çocuklarda körlüğün önlenebilir temel nedenlerinden biridir. Havuç yemek A vitamini alımına katkıda bulunur ve eksikliği önlemeye yardımcı olur.

Kolesterolü düzenler

Yüksek kolesterol, kalp hastalıklarına neden olan önemli bir faktördür ve düzenli olarak havuç tüketimi, kolesterol seviyesini düşürür. Bu nedenle, kalp kaynaklı problemleri önlemek için haftada birkaç kez havuç tüketmek faydalıdır. Havuçlarının terapötik değeri üzerine yapılan bir araştırmada araştırmacılar, günde 200 gram çiğ havuç tüketiminin, kolesterol seviyelerini ortalama yüzde 11 oranında düşürdüğünü buldu. İsveçli bilim insanları ise, bu kök sebzelerin kalp krizi geçirme ihtimalini azaltabileceğini keşfetti.

Diyabet kontrolü

Havuç, karotenoidlerin varlığı nedeniyle kan şekeri regülasyonu için iyidir. Karotenoidler insülin direncini ters olarak etkiler ve kan şekerini düşürebilir, böylece şeker hastalarının normal ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olur. Ayrıca, vücutta kullanılan ve metabolize edilen insülin ve glikoz miktarını düzenler, şeker hastalarında sağlıklı bir dalgalanma sağlar. Havucun ayrıca antiseptik nitelikleri vardır ve bu nedenle müshil, vermikitler ve karaciğer rahatsızlıkları için bir ilaç olarak kullanılabilirler. Havuç yağı kuru ciltlerde etkilidir; çünkü cildi daha yumuşak, pürüzsüz ve daha sıkı yapar.

Düşük kan basıncı

Bilimsel araştırmalar, havuçlarda bulunan kumarinin, hipertansiyonu düşürme ve kalbinizi korumayla bağlantılı olabileceğini göstermektedir. Bunlar bir vazodilatör olan ve kan damarlarınızdaki ve atardamarlarınızdaki gerilimi azaltan ve böylece kan akışını ve dolaşımını artıran zengin potasyum kaynaklarıdır. Bu mineral aynı zamanda vücuttaki organ fonksiyonunun arttırılmasına ve kardiyovasküler sistemdeki stresi azaltmaya yardımcı olur. Yüksek tansiyon doğrudan ateroskleroz, felç ve kalp krizi ile bağlantılıdır, bu yüzden havucun kalp sağlığına faydalarındaki bir diğer yön budur.

Kanseri önlemeye yardımcı olur

Havuçta, antikanser özellikleri özelliklere sahip çok sayıda fitokimyasal bulunur. Bunlardan bazıları beta-karoten ve diğer karotenoidleri içerir. Bu bileşikler bağışıklık sistemini arttırır ve kanser hücrelerini inhibe eden belirli proteinleri aktive eder. Araştırmalar havuç suyunun lösemi ile de savaşabileceğini göstermektedir.

Bağışıklık fonksiyonu

Havuç, bir antioksidan olan C vitamini içerir. Bu bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine ve hastalığın önlenmesine yardımcı olur. C vitamini, soğuk algınlığının şiddetini ve süresinin uzunluğunu azaltmaya yardımcı olabilir.

Editör: TE Bilisim