İdlib’de Esed rejiminin Mehmetçik’e yönelik alçak saldırısının ardından flaş bir karar alan Türkiye, Avrupa’ya gitmek isteyen düzensiz göçmenlere sınır kapılarını açma kararını almıştı. Bu kararın ardından yurdun birçok bölgesindeki çeşitli milletlerden on binlerce göçmen sınır bölgelerine doğru hareket etti.

SURİYELİLER FATİH’TEN HAREKET ETTİ

İstanbul’da yaşayan Suriye uyruklu göçmenlerin İstanbul’daki hareket noktalarından biri de Fatih semtiydi. Gece saatlerinde itibaren geldikleri Vatan Caddesi’nde toplanan ve aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da olduğu Suriyeli göçmenler otobüslere binerek, Avrupa sınırında bulunan Edirne’ye doğru yola çıktı.

Yolculukları öncesi basın mensuplarına konuşan birçok Suriyeli muhacir, Türkiye’de kaldıkları süre boyunca yaşadıkları en büyük sıkıntının maddiyat olduğunu belirtirken, Türk halkı ve hükümetine teşekkür etmeyi ihmal etmedi.

“TÜRK HALKI SAĞ OLSUN… GİDECEK BAŞKA YER YOKTU”

4 sene önce Türkiye’ye geldiğini belirten Rami Abdullah, “4 sene boyunca Türkiye’de para kazandım Türkiye’nin ekmeğini yedim. Türk halkı sağ olsun, onlara teşekkür ederim. Ben Şam doğumluyum. Şu an oraya gitmem yasak. Türkiye dışında gidebileceğim başka bir yer yoktu ve bu yüzden buraya geldim. Burada birçok Türk arkadaşım var. Hepsi çok iyi. Ama iyiler de var kötüler de var. Problem edenler de Suriyelilere ama hepsi değil” dedi.

“DEVLETTEN MADDİ YARDIM ALMADIK”

Maheroz Behram ise 8 sene Türkiye’de yaşadığını bu süre boyunca büyük maddi problemler yaşadığını bu yüzden Avrupa’da şansını denemek istediğini belirtti. Türkiye’de iddiaların aksine devletten kesinlikle maddi destek almadığını dile getiren Behram, Suriye’deyken ekonomi eğitimi aldığını ancak bunu yarıda bırakmak zorunda kaldığını belirtti. Şimdi hedefinin Belçika’ya gitmek olduğunu ifade eden Suriyeli genç, “Avrupa’da bir sorun yaşarsanız ikinci bir planınız var mı” sorusuna ise daha önce gitmeyi başaran arkadaşlarının bur sorun yaşamadıklarını belirterek umudunu koruduğunu belirtti.

Suat Vilgen / İstanbul

Editör: TE Bilisim