Nurettin Koç, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, darbe zamanında muhtar yapıldığını belirterek, kendisinin ve arkadaşı Ahmet Balta’nın Yassıada‘ya götürüldüğünü kaydetti.

Yassıada’daki hadiseleri halka anlatmak için oraya götürüldüğünü dile getiren Koç, “Buradan otobüse bindik, Üsküdar’a indik. Oradan vapura binip Kabataş iskelesine çıktık. Orada bizi bir astsubay karşıladı. Bizi bir caminin içine soktular, caminin içine silahları asmışlar, ‘Biz bu memleketi bunlarla kurtardık, böyle hainlere yedirmeyiz’ dediler.” şeklinde konuştu.

Koç, daha sonra vapurla Heybeliada’ya, buradan da savcı ve hakimleri alarak Yassıada’ya gittiklerini ifade ederek, 27 Mayıs 1960 darbesi mahkeme sürecinde tanık olduğu anları şöyle anlattı:

“Askerlerin yanından geçtik, mahkeme salonuna girdik. Mahkemenin ortasında bir yarbay ve çavuş var, namlular bize doğru. Bunları teşhis ettim, içim duygulandı. Sonra Celal Bayar ile Adnan Menderes elleri kelepçeli geldi. Daha sonra Kayseri Belediye Başkanı Osman Kavuncu ve heyetiyle İbrahim Karabacak girdi. Herkes yerini aldı. Ondan sonra mahkeme heyeti, Celal Bayar’a ‘Himmetdede İstasyonu’nda İnönü’ye çürük yumurta attırmışsın.’ dedi. Bayar, ‘Hiçbir bilgim yok.’ diye cevap verdi.”

27 Mayıs 1960 askeri darbesi sonrası Adnan Menderes ölümünün 56. yılında mezarı başında anıldı

Gündem

Habere Git

“Unutulacak gibi değil”

Koç, daha sonra mahkeme heyetinin aynı soruyu Adnan Menderes’e de sorduğunu anlatarak, “Menderes, ‘1 sayfacık iddianamem var, çok olmasın. Benim Himmetdede İstasyonu’nda İnönü’ye çürük yumurta attırdığımın ispatını istiyorum.’ dedi. İspatı yok ki, atan da kendileri, yapan da kendileri. Hiçbir şey yok mevzuda. Sonra mahkeme kapandı.” şeklinde konuştu.

“Celal Bayar’ı, Adnan Menderes’i öyle görünce içimden ağladım. Hiçbir şey düşünmedim.” diyen Koç, yaşananların bir oyundan ibaret olduğunu dile getirdi.

Köye dönünce izlenimlerini halka anlattığını belirten Koç, “Hepsi duygulandı. Hala içimde bir his var o zavallıları astıkları için yani hiçbir zaman unutulacak gibi değil. Unutulmaz çünkü haksız yere…” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim